Grecia se revolta si ea in problema Schengen. Elenii nu vor sa devina un fel de Bolzano al Europei
greciaschengenromaniaueuniunea europeanabasescu
Statele mai mici din UE incep sa se revolte in fata marilor puteri, Germania si Franta. Ministrul grec pentru Imigrare a declarat sambata ca este ipocrizie sa critici Grecia ca nu asigura securitatea granitelor, in linie cu reglementarile Schengen, dar in acelasi timp sa critici si incercarea de a extinde supravegherea la frontiere. Statul elen intentioneaza sa construiasca un zid la granita cu Turcia, proiect aspru criticat de alte state europene.
Grecii nu sunt singurul stat mai mic din UE care se revolta in problema Schengen. Presedintele Traian Basescu declara saptamana trecuta ca, in conditiile in care Germania si Franta, cele mai puternice state ale UE, se opun oficial admiterii Romaniei in spatiul Schengen in 2011, sugereaza Guvernului sa redirectioneze fondurile de 271 de milioane de euro de la contractele cu grupul EADS de securizare a frontierelor catre programele de sprijinire a IMM-urilor.
Christos Papoutsis, ministrul Imigratiei din Grecia, a declarat sambata, legat de aceeasi spinoasa problema Schengen ca statul sau nu vrea sa devina un fel de centru de triere a imigrantilor spre Europa: "Poate unii ar vrea ca Grecia sa devina o zona de resedinta pe termen lung si un centru de triere pentru imigrantii care vin de pe intreaga planeta pentru a ajunge in alte tari europene." Declaratia sa loveste indirect Germania, care, in timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial, sub regim nazist, a construit tabere de triere pentru detinuti, precum cel de la Bolzano, Italia. "Grecia nu poate suporta o asemenea povara", a adaugat oficialul grec.