Gradinarul urban: Cum sa-ti cresti plantele, fructele si legumele de la 3.000 de kilometri distanta
gradinaritorassmartphonerespectplantefructelegume
SproutsIO, un sistem simplu dezvoltat de studentii de la MIT MEDIA LABS, iti permite sa cultivi plante, fructe si legume in casa cu ajutorul smartphone-ului. Astfel, iti poti uda culturile chiar si de la o distanta de 3.000 de kilometri.
Vrei sa cultivi capsuni la bloc? Nimic mai simplu. Sistemul de microgradinarit SproutsIO permite cultivarea fructelor si legumelor. "Speram sa stabilim un nou standard", a spus designerul Jenny Broutin Farah, de la MIT. "Nu spunem ca oamenii nu vor mai cumpara alimente de la magazin sau nu le vor mai comanda acasa, dar vor deveni interesati de alternative".
Cresterea plantelor este controlata cu ajutorul unei aplicatii de smartphone, deoarece "verziturile" au fost dotate cu senzori. De asemenea, gradinarul urban poate sa isi monitorizeze plantele cu ajutorul unei camere video amplasate in "gradina" casei sale.
"In prezent, poti merge la un magazin de bricolaj si exista 20 de bloguri despre cresterea moderna a plantelor. Vorbim despre un proiect stiintific desfasurat la tine acasa", explica Broutin. "Am vrut sa facem ceva simplu, care sa nu iti dea batai de cap".
Broutin a fost motivat sa dezvolte SproutsIO din cauza "lipsei de transparenta" din industrie. "Nu stim cat de multa energie si cate resurse sunt irosite in procesul de crestere, impachetare si livrare a alimentelor de la ferma pana pe masa noastra".
Sistemul foloseste cu 98% mai putina apa si cu 60% mai putin fertilizator decat metodele conventionale. De asemenea, recoltele sunt de sase ori mai mari.
SproutsIO va deveni un produs comercial in urmatorul an; pana atunci, este disponibil doar in varianta de test.
"Poti creste plante in bucatarie, in dormitor, pe balcon. Poti avea o gradina in casa ta", a explicat Broutin. O singura aplicatie poate controla toate aspectele gradinaritului urban.
Broutin mai spune ca odata ce iti vei cultiva singur hrana, vei avea un mai mare respect pentru ceea ce consumi.
"N-ai vrea sa arunci la gunoi ceva la care ai muncit foarte mult...", conchide Broutin.