Noos Foundation, detinuta de Urdangarin, este suspectata ca ar fi suprataxat unele conferinte despre sport, ascunzand profiturile in afara tarii.
Zeci de politisti au pazit tribunalul din Palma, in momentul in care Urdangarin a coborat din masina si a intrat in interiorul cladirii, pentru a fi audiat de magistratul Jose Castro.
Sute de protestatari au strigat "Jos Monarhia!" si "Ei ii spun democratie, dar nu este democratie!". La audiere au fost prezenti si numerosi jurnalisti.
Urdangarin, in varsta de 45 de ani, este acuzat de frauda, fals in documente, inselatorie si fapte de coruptie. Daca va fi condamnat, risca inchisoarea si plata unor amenzi.
Urdangarin a fost acuzat in 2011 in cazul amintit, dar procesele in Spania se desfasoara foarte lent. Cautiunea sa si a partenerului de afaceri din cadrul Noos Foundation ar putea fi stabilita la 8,2 milioane euro. In cazul in care acesta nu va plati, autoritatile ii vor sechestra bunurile si proprietatile.
Judecatorul Castro incearca sa afle si daca Infanta Cristina, sotia lui Urandgarin, este implicata in actele ilegale. O condamnare in cazul fiicei regelui Spaniei ar fi un eveniment fara precedent in istoria tarii.
Cristina este singura dintre cei cinci directori ai Noos Foundation care nu a fost acuzata in acest caz. Familia regala a incercat sa se dezica de Urdangarin, al carui titlul oficial este Ducele de Palma. Fotografiile cu acesta au fost sterse de pe site-ul regalitatii. De asemenea, nu mai are voie sa participe la evenimentele organizate de familia regala. In Palma, unde au inceput sa iasa la iveala cateva cazuri rasunatoare de coruptie, Urdangarin a devenit un renegat.
Primaria a redenumit o strada, botezata in trecut "Bulevardul Ducelui si Ducesei de Palma". "Este o rusine pentru insula noastra, deoarece am sustinut mereu familia regala", a declarat Esperanza Ruiz, o locuitoare a Palmei.
Regele Juan Carlos, care a preluat tronul Spaniei in 1975, a devenit o figura emblematica a tarii, datorita rolului sau in realizarea tranzitiei la democratie, dupa caderea regimului totalitar Franco. Totusi, pentru prima oara in istorie, politicienii i-au cerut sa abdice si sa ii predea tronul fiului sau, Printul Felipe, deoarece prestigiul regelui a fost patat de scandalul Urdangarin.
Anul trecut, cand Spania parea pe punctul de a falimenta si premierul Mariano Rajoy a fost nevoit sa impuna masuri nepopulare de austeritate, regele a suferit un accident in timpul unei vanatori de elefanti, desfasurata in timpul unui safari, de care Juan Carlos se bucura alaturi de prietenii sai bogati din Botswana. Regele, in varsta de 75 de ani, si-a cerut public scuze (un demers fara precedent) pentru calatoria respectiva, pe care a tinut-o secreta, pana la producerea accidentului respectiv.