Ghinion! CHINA nu poate utiliza rezervele proprii pentru a salva EUROPA
ghinionchinaeuroparezervezona eurocriza
Europa nu se poate astepta ca statul chinez sa utilizeze o buna parte din rezerva straina de 3,2 trilioane de dolari pentru a salva tarile datornice, a declarat un oficial de la Beijing. Acesta este cel mai clar refuz venit din partea Chinei, in problema creditarii Zonei Euro.
Viceministrul de Externe Fu Ying a declarat in cadrul unui forum ca argumentul potrivit caruia China ar trebui sa salveze Europa nu "sta in picioare" si europenii au inteles gresit modul in care asiaticii isi administreaza rezervele financiare.
Oficialul nu a exclus varianta unui ajutor din partea Chinei, dar a declarat ca statul pe care il reprezinta nu poate investi foarte mult in Europa afectata de criza.
"Nu putem folosi banii nostri in scopul diminuarii saraciei", a precizat sec Fu. "De asemenea, nu putem investi aceste resurse in afara tarii, in scopul sustinerii dezvoltarii altor state".
Economistii estimeaza ca Beijingul a investit deja o cincime din rezervele sale in active europene. Chiar daca statul chinez detine cele mai mari rezerve din lume, analistii spun ca doua treimi din acestea sunt blocate in active in moneda americana, care nu pot fi vandute. Astfel, Beijingul poate realiza investitii de "doar" 470 miliarde de dolari in fiecare an.
Fu a mai spus ca rezervele asiatice raman in tara si criza economica din 1997 a instruit Beijingul in vederea pastrarii acestora.
Oficialul a spus ca refuzul Beijingului de a-si folosi rezervele in scopul diminuarii datoriei Europei nu este echivalent cu lipsa sprijinului pentru regiune, batranul continent reprezentand cea mai mare piata pentru exporturile Chinei.
"Ideea salvarii Europei de catre China nu este sustenabila. Banii nu pot fi utilizati in acest fel", a precizat Fu.
"China nu a fost absenta din cadrul eforturilor internationale de intrajutorare a Europei. Am fost mereu participanti activi, implicati".
In calitate de detinatoare a celor mai bogate rezerve straine din lume, China este una din putinele tari care poate cumpara o parte considerabila din datoria guvernamentala a statelor din Europa.
Sustinatorii argumentului spun insa ca statul chinez s-ar ajuta pe el insusi, daca ar ajuta Zona Euro. Mai exact, autoritatile de la Beijing si-ar diversifica rezervele valutare, dincolo de traditionalul dolar.
Dar China a ramas reticenta in fata unor asemenea propuneri si bate pasul pe loc. Asiaticii nu vor sa contribuie la fondul de salvare a Europei, chiar daca luna trecuta au fost abordati de seful mecanismului financiar.