Germania: Politia Benzinei va fi cu ochii pe preturile la pompa
germaniapolitiabenzinamotorinacarburantipompa
Germania a introdus asa-numita "Politie a Benzinei", care va colecta si monitoriza preturile la carburanti in toata tara - de la pretul de import pana la pompa. Aceasta este ultima masura a guvernului german in scopul combaterii cresterii excesive a preturilor la combustibili.
Cabinetul a votat miercuri pentru instituirea unor masuri suplimentare - operatorii celor 14.700 de benzinarii din Germania vor fi obligati prin lege sa ofere informatii detaliate, inainte de a majora preturile la benzina si motorina.
De asemenea, vor notifica un "birou al transparentei", de fiecare data cand cumpara combustibili, oferind informatii despre cantitatea, pretul si provenienta acestora.
In situatia in care preturile la pompa au crescut peste masura si autoritatile pentru concurenta sunt cu ochii pe cinci companii importante de petrol, care le-ar fi modificat in mod abuziv, guvernul vrea sa puna capat practicilor neloiale.
Ministrul Economiei, Philipp Rosler, a declarat ca noile reglementari vor favoriza o mai mare transparenta si un spirit concurential mai "sanatos" in industria carburantilor; de asemenea, FCO (Federal Cartel Office) va avea o putere mai mare asupra moderarii preturilor.
Ministrul Transporturilor, Peter Ramsauer, a declarat la randul sau ca propunerile "vor opri abuzurile din industria petrolului". Dar nu toata lumea este la fel de entuziasmata de "Politia Benzinei".
Clubul European al Automobilistilor spune ca masura este "un truc de campanie", deoarece in Germania se vor desfasura in aceasta luna unele alegeri federale. Altii spun ca regulile vor duce la aparitia unui nou "strat de birocratie", fara sa rezolve adevaratele probleme.
Noua "Politie a Benzinei" ar putea avea cateva sute de angajati. Jucatorii din industria petrolului s-au unit pentru a condamna masurile guvernului german. Companiile petroliere spun ca profiturile lor sunt foarte mici, de 1 cent pe litru. Chiar si statiile de alimentare independente, asa-zisele "victime" ale gigantilor din industria petrolului, au descris masura ca fiind un exemplu de "economie comandata".
Va reusi "Politia Benzinei" sa modereze preturile in crestere la pompele din Germania? Unii spun ca nu. Preturile la petrol sunt dictate in mare parte de factorii externi, cum ar fi relatia tensionata dintre Iran si Israel si productia globala mai mica de titei - asupra carora Germania nu are influenta semnificativa.
Insusi Ramsauer a recunoscut miercuri ca "nu stie daca aceasta autoritate va putea obtine un pret mai mic la pompa".