Franta: Bogatasii au facut indigestie, dupa ce au auzit planurile presedintelui de a majora taxele
frantataxeimpoziteexilbaniheadhunter
Telefoanele au inceput sa sune la biroul de avocatura al lui Vincent Grandil din Paris, ca in oricare zi obisnuita de munca. La capatul firului se afla un director bine platit, al uneia din cele mai profitabile companii din Franta. Managerul este agitat.
Presedintele Francois Hollande doreste sa majoreze cu 75% taxele tuturor celor care castiga peste un milion de euro pe an. "Sa fug din tara?", l-a intrebat directorasul pe Grandil. Si asta nu este scenariul unui film. Sfatul avocatelului: Asteapta si vei vedea. Cel putin, pentru moment".
"Primim multe telefoane de la bogatasi, care ne intreaba daca ar trebui sa plece din Franta", a declarat Grandil, partener al firmei Altexis, specializata in chestiuni legate de taxe si impozite, care isi ofera serviciile corporatiilor si celor cu bani. "Chiar si cei tineri, dinamici, care obtin 200.000 euro pe an, se intreaba daca nu cumva ar trebui sa plece din Franta, intr-un loc in care castigarea unor bani nu reprezinta un lucru rau".
Acest impozit ar urma sa aiba o valoare simbolica uriasa, promovand egalitatea. Noul presedinte francez a spus clar si raspicat: "Nu imi plac oamenii bogati".
"Francezii au o relatie ciudata cu banii", a declarat Grandil. "Aici, cineva care s-a imbogatit singur, care a oferit joburi si a ajuns milionar, este privit cu scepticism. Exista o diferenta culturala majora intre Franta si America".
Multe companii vor sa vada cum isi pot detasa directorii executivi in afara Frantei. Acesti bogatasi ar putea "pleca in exil" in Marea Britanie, Belgia, Elvetia si SUA, luandu-si banii impozabili cu ei. Nimic mai trist pentru economia lui Hollande.
Potrivit
CNBC, taxele sunt mari in Franta dintr-un singur motiv: sustin unul din cele mai "calduroase" sisteme de contributii sociale din Europa. Hollande a spus ca planul privind impozitarea se bazeaza pe "dreptate", transmite un mesaj de coeziune sociala. Oare?
"Politicienii francezi nu inteleg ca atunci cand impozitezi doua treimi din veniturile cuiva, doar pentru a parea justitiar in fata votantilor, oamenii productivi, care ar fi putut imbunatati unele afaceri si economia, nu vor mai vrea sa aiba de a face cu dumneavoastra - si se vor muta, pur si simplu, in alte tari", a declarat Diane Segalen, headhunter.
Pentru Segalen, refuzul unui manager de a lucra in Franta, din cauza taxelor, este semnul ca aceasta tara a inceput sa aiba imaginea uneia in care este greu sa mai desfasori o afacere. Franta are o taxa corporatista de 33% - a doua cea mai mare din Zona Euro, dupa Malta (35%). Acest procent contrasteaza in mod evident cu cel din Irlanda, de 12,5%, unde guvernul a mentinut impozitele la un nivel modest, pentru a incuraja antreprenorii.
"Este o propunere ridicola, dar pentru noi este benefica", a declarat Jean Dekerchove, managerul companiei imobiliare de lux Immobiliere Le Lion, din Bruxelles. Bogatasii au inceput sa il sune tot mai des, deoarece vor sa investeasca banii sau sa ii mute in afara tarii, unde ar putea plati impozite mai mici.
"Franta pierde multi bani, deoarece oamenii si companiile se muta in Belgia si isi aduc averile cu ei", a mai spus Dekerchove. "Dar suntem incantati, deoarece ei creeaza locuri de munca, cumpara locuinte si isi cheltuiesc banii - si economia noastra profita de aceste lucruri".