Aceasta cautare genereaza 93.000 de rezultate. Franta s-a situat in fruntea unui clasament al celor mai nepoliticoase tari cu turistii, in 2012.
Este un stereotip popular, care s-ar putea "sterge", odata cu trecerea timpului, daca initiativa "scolii de bune maniere" va da roade.
Turistii nu se vor mai confrunta cu chelnerii plictisiti si staff-ul "batos" de la hotel, cel putin la nivelul Parisului, scrie CNN, daca francezii vor aplica sfaturile dintr-un nou manual de ospitalitate fata de vizitatori, lansat de consiliul de turism si Camera de Comert din Paris.
doyouspeaktouriste.fr ofera ponturi pentru cei care trebuie sa ii serveasca pe britanici - care solicita informatii personalizate si iau micul dejun intre 7.30 si 8.30 - sau pe chinezi - care apreciaza sugestiile privind shopping-ul in magazinele de lux si au nevoie de un zambet, insotit de un "ni hao", pentru a te considera politicos.
Alte sfaturi oferite in functie de nationalitatea turistilor sunt urmatoarele:
- americanii: asteapta sa beneficieze de servicii rapide, personalizate; vor sa le vorbesti in engleza
- germanii: se bucura de claritatea in exprimare si o strangere de mana
- belgienii: prefera hotelurile mai ieftine, care au si Wi-Fi
- brazilienii: apreciaza o strangere de mana si circula cu taxiul
- spaniolii: cauta gratuitati; isi consuma masa de seara intre 21.00-23.00
- francezii: le place mancarea din alte tari; nu vor sa fie considerati ca fiind "turisti"
- italienii: nerabdatori sa exploreze mediul inconjurator; te apreciaza si mai mult daca te porti frumos cu copiii lor
- japonezii: au nevoie de confirmari; nu se plang niciodata
- olandezii: cauta gratuitati; sunt fanii informatiei digitale
Daca vi se pare ca Franta incearca sa combata un stereotip cu o "armata intreaga", discutam doar despre o parte a adevarului.
"Nu poti intampina un turist japonez in acelasi stil pe care il practici in cazul unuia italian. Exista coduri de buna purtare, trebuie sa te adaptezi", a declarat Jean-Pierre Blat, directorul general al board-ului de turism din Paris.
Franta a avut parte de multa "publicitate negativa" in ultimele luni. In aprilie, Muzeul Luvru s-a inchis din cauza unor hoti si in mai, un barbat s-a impuscat in fata unor turisti ingroziti, in timp ce se afla la Catedrala Notre Dame.
Oficialii ofera aceste manuale soferilor de taxi, personalului din hoteluri si restaurante si altor angajati care iau contact cu turistii, in conditiile in care Parisul este vizitat anual de 29 milioane de persoane.
Nu e o ideea rea. China a facut acelasi lucru inaintea Jocurilor Olimpice de la Beijing, desfasurate in 2008, informandu-i pe cetateni ca scuipatul pe strada, intreruperea conversatiei si "curatarea gatului" nu vor fi "apreciate" de turisti. De asemenea, China isi invata proprii cetateni cum sa se comporte in alte tari ale lumii, prin publicatii turistice folositoare.