Fostul sef al NSA castiga un milion de dolari pe luna din vanzarea unor servicii de securitate cibernetica
keith alexandernsaedward snowdenexperimentebreveteinventiitehnologie
Generalul Keith Alexander se ocupa de soarta NSA-ului pe vremea cand agentia s-a confruntat cu scandalul generat de documentele sustrase de contractorul Edward Snowden, care au dezvaluit dimensiunea supravegherii in masa a cetatenilor americani.
Totusi, generalul nu s-a lasat intimidat de episodul "Snowden" si merge mai departe, avand o cariera in... securitatea cibernetica.
Alexander s-a retras de la sefia NSA-ului in luna martie si a oferit apoi consultanta platita despre securitatea cibernetica pentru banci si alte institutii financiare importante.
Alexander a primit pana la un milion de dolari pe luna pentru serviciile sale si a infiintat o companie, denumita IronNet Cybersecurity Inc.
Intr-un interviu oferit celor de la Foreign Policy, Alexander recunoaste ca firma sa a dezvoltat o tehnologie "unica" de detectare si combatere a amenintarilor cibernetice "frecvente si avansate" - care pot actiona timp de luni sau ani de zile, fara a fi detectate; acestea vizeaza, in general, marile companii si guvernele.
Dincolo de transformarea nu tocmai credibila a celui mai mare "spion american" intr-un "consultant pe probleme de securitate cibernetica", Alexander intampina multe alte provocari, scrie theverge.com.
Dupa cum precizeaza jurnalistii straini, fostul sef al NSA doreste sa obtina unele brevete pentru tehnologia sa, care sunt strans legate de functia anterioara.
Cu alte cuvinte, Alexander doreste sa profite de pe urma "experimentelor finantate de contribuabili" si ar putea avea un avantaj concurential in fata altor companii din domeniul securitatii IT.
Alexander sustine ca tehnologia sa este diferita de munca depusa in cadrul NSA, dar aceasta scuza nu va sta in picioare pentru companiile rivale din domeniul securitatii cibernetice si nici pentru cele care dispun de "o usa rotativa" intre cladirea guvernului si sediul privat.