Fortele speciale olandeze ar putea fi detasate in Ucraina
forte speciale olandezeucrainaaeroportaccesvictimelegepolitiamali
Fortele speciale olandeze ar putea fi trimise in estul Ucrainei pentru a proteja personalul neinarmat si criminalistii care cauta ultimele resturi umane in perimetrul prabusirii zborului MH17.
40 politisti au ajuns in week-end in Ucraina si vor lucra alaturi de 23 de criminalisti olandezi, acoperind 12 km patrati langa satul Grabovo.
Totusi, ingrijorarile privind siguranta lor a fost scoasa in evidenta de parlamentari si sindicatele politistilor olandezi.
Federatia politistilor din Olanda, care reprezinta 19.000 de forte de ordine, a precizat ca trimiterea a 40 de persoane neinarmate in Ucraina nu facea parte din planul initial.
Olandezii au colaborat excelent cu guvernul australian si premierul Tony Abbott a declarat ca va trimite 100 de politisti federali pentru a se alatura celor 90 deja detasati in Europa. El a confirmat ca unii dintre oamenii legii vor fi inarmati.
Atat ministrul de externe olandez, Frans Timmermans, cat si omologul sau australian, Julie Bishop, au discutat cu guvernul ucrainean.
Timmermans se asteapta ca tensiunile sa fie reduse in zona, astfel incat investigatorii sa isi poata face meseria.
"Am impresia ca separatistii au inteles in sfarsit mesajul, potrivit caruia trebuie sa permita accesul nostru in zona, pentru a recupera ramasitele umane", a spus Timmermans.
Exista informatii potrivit carora fortele speciale olandeze (Korps Commandotroepen) ar fi fost rechemate din Mali, pentru a lua parte la posibile operatiuni in Ucraina.
Acestea vor interveni numai in cazuri de violenta din partea separatistilor. Pe masura ce repatrierea ramasitelor celor ucisi in urma prabusirii cursei MH17 ajung in Olanda, oficialii aeroportului Schipol au anuntat ca vor construi un monument permanent pentru victime, in terminalul 3.