Fonduri europene pentru profesorii care vor sa infiinteze after-school-uri in mediul rural
fonduri europeneafterschooleducatienoua ne pasaemagflanco
Prin programul ''Noua ne pasa'', initiat de Fundatia eMAG si sustinut de Flanco, profesorii din mediul rural pot accesa fonduri europene, cu ajutorul carora sa deschida centre after-school, pentru copiii aflati in risc de abandon scolar.
In 2021, programul si-a propus extinderea cu 52 de centre tip after-school care vor asigura activitati de educatie remediala pentru copiii din mediul rural cu o situatie materiala sau familiala dificila.
Cum pot fi obtinute fondurile europene pentru centrele after-school in mediul rural?
Profesorii se pot inscrie pe platforma
www.nouanepasa.ro in perioada 15 februarie – 4 aprilie 2021. Apoi vor fi selectate candidaturile, iar scolile selectionate primesc o bursa anuala care acopera cheltuielile pentru masa copiilor, materialele didactice si plata profesorilor care predau la after-school.
Rata abandonului scolar - la un nivel ingrijorator
Proiectul isi propune sa diminueze rata abandonului scolar in Romania, in contextul in care datele oficiale arata ca in Romania numarul copiilor care renunta sa frecventeze cursurile scolare a ajuns la un nivel ingrijorator.
Potrivit datelor din 2018, ale organizatiei Salvati Copiii, rata abandonului scolar in Romania la nivel national a fost de 16,4%. Situatia este mult mai grava in mediul rural. Aici copiii sunt expusi unui risc mai mare de abandon scolar. Datele aceleiasi organizatii arata ca, in 2018, rata de parasire timpurie a scolii in zonele rurale a fost de 26,6%.
“Abandonul scolar in zonele rurale este un fenomen ingrijorator, nu vorbim doar despre situatii accidentale. Pandemia a accentuat acest fenomen si, daca nu intervenim rapid, in cativa ani vom asista la cresterea numarului tinerilor fara nicio specializare, fara loc de munca si dependenti de ajutoare sociale. Avem convingerea ca drumul spre normalitate trece obligatoriu prin scoala si, de aceea, lansam acest apel catre dascalii proactivi, orientati spre solutii, interesati sa-i ajute pe copiii aflati in dificultate. Metoda noastra de interventie este destul de simpla, la centrele after-school se reia materia restanta, grupele sunt de maxim 8-10 copii si incercam sa adaptam metoda de predare nevoilor fiecarui copil”, a declarat Tudor Vlad, presedintele Fundatiei eMAG.
Rezultatele proiectului
Reperzentantii ''Noua ne pasa'' transmit ca ''in perioada 2020-2021, 1.308 de copii din 48 de comunitati rurale au beneficiat prin participarea celor 249 de profesori la cursuri de educatie remediala organizate prin programul ”Noua ne pasa”. In cursul anului 2020, pentru cursurile sustinute in mediul online, au fost asigurate de catre fundatie si tablete cu conexiune la internet astfel incat copiii sa poata participa la ore''.
Citeste si: Pandemia ne arata ca nu doar sistemul de invatamant a esuat, ci si educatia de acasa
Foto: freepik.com