FMI: Austeritatea in UE risca sa genereze o noua recesiune globala
fmirecesiuneeconomieeuropasuacriza
Expertii fondului apreciaza ca masurile de austeritate aplicate in tarile europene confruntate cu probleme financiare serioase, risca sa aiba ca efect o noua runda de recesiune la nivel global.
Specialistii FMI arata intr-un raport prezentat cu ocazia intrunirii G20, grupul economiilor dezvoltate si al marilor economii emergente, ca incertitudinile cu privire la modul in care guvernele europene si cel american vor rezolva criza economica actuala, vor amplifica riscul ca in cursul anului viitor, avansul la nivel global sa inectineasca sub 2%, potrivit Wall Street Journal.
La inceputul acestui an, FMI estima ca exista o probabilitate de 4% ca avansul economic global sa scada sub 2%. In prezent, reprezentantii Fondului trag un nou semnal de alarma: probabilitatea ca acest avans sa se reduca se apropie de 20%.
Economistii FMI se asteapta ca in viitor sa se produca o usoara accelerare a cresterii economice, insa, in absenta unor decizii concrete din partea liderilor politici din zona euro si SUA, lumea poate aluneca intr-o noua recesiune.
In Europa, se manifesta pericolul ca tarile membre ale Uniunii Europene sa nu poata implementa modificarile necesare pentru a-si reduce nivelul datoriei si pentru a-si stabiliza sistemul financiar. Asta se poate intampla, desi actiunile Bancii Centrale Europene au oferit un moment de respiro decidentilor de la nivel politic si economic, prin programul de achizitii nelimitate de obligatiuni.
Referitor la situatia din Statele Unite ale Americii, expertii FMI avertizeaza ca, pentru a evita sa intre din nou in recesiune, trebuie ca americanii sa majoreze taxele si sa isi reduca cheltuielile in valoare de 600 de miliarde de dolari.