FMI a aprobat imprumutul de 17 miliarde de dolari pentru Ucraina
ucrainakievkremlinbailoutfmichristine lagarde
FMI a aprobat un bailout de 17 miliarde de dolari pentru Ucraina, pentru a ajuta economia slabita a tarii. Imprumutul survine intr-un moment in care militarizarea si tensiunile politice intre Ucraina si Rusia au atins cote alarmante.
Suma va fi furnizata in decursul a doi ani, iar prima transa de 3,2 miliarde dolari va ajunge imediat in Ucraina.
Sefa FMI, Christine Lagarde, a spus ca fondul va verifica daca guvernul de la Kiev isi va respecta promisiunile.
In martie 2014, Ucraina a majorat preturile la gaze cu 50%, pentru a intruni conditiile pentru bailout. Totodata, guvernul a fost de acord sa inghete salariul minim.
Bailout-ul a fost aprobat de board-ul FMI format din 24 de membri, printre care si un reprezentant rus.
Imprumutul FMI va debloca fonduri in valoare de 15 miliarde dolari de la diverse entitati, precum Banca Mondiala, UE, Canada si Japonia.
In decembrie 2013, Ucraina a acceptat un bailout de 15 miliarde dolari de la Rusia, dar acesta a fost sistat, dupa protestele care au dus la inlaturarea de la putere a presedintelui prorus Viktor Ianukovici.
Miercuri, FMI a avertizat ca Rusia va traversa o recesiune, pe fondul crizei din Ucraina.
In acest an, 100 miliarde de dolari vor parasi Rusia, din cauza sanctiunilor impuse de SUA si UE.
Sanctiunile au rezultat in urma anexarii de catre Rusia a regiunii Crimeea, de la Ucraina.
Activistii prorusi au ocupat cladirile guvernamentale din anumite orase situate in estul Ucrainei, dar Kremlinul neaga orice implicare.
Acestia au luat mai multi prizonieri, printre care si unii observatori internationali. Zeci de mii de soldati rusi au fost mobilizati aproape de granita cu Ucraina si Moscova a avertizat ca va actiona, daca interesele sale in estul Ucrainei - unde cei mai multi cetateni vorbesc limba rusa - vor fi amenintate.
Moscova invinovateste Kievul pentru tensiunile dintre cele doua tari si condamna sanctiunile impuse Rusiei.
Bailout-ul FMI va debloca garantii de creditare in valoare de un miliard de dolari din partea SUA, aprobate recent de Congresul american.
Miercuri, in urma unei conferinte internationale desfasurate la Londra, s-a semnat un acord prin care Ucraina va putea recupera zecile de miliarde de dolari "furate" de presedintele debarcat Ianukovici si aliatii sai, informeaza sursa citata.