Filipine aplica o pedeapsa ridicola in cazul celor care posteaza mesaje tendentioase pe internet: 12 ani de inchisoare si o amenda de 24.000 dolari
filipineinternetfacebooktwitterinchisoaremesaje
O noua lege din Filipine propune ca utilizatorii care posteaza mesaje defaimatoare pe Facebook sau Twitter sa fie incarcerati pentru 12 ani si sa achite o amenda de 24.000 de dolari. Militantii pentru drepturile omului sunt revoltati.
Guvernul filipinez a precizat ca aplica pedeapsa drastica pentru a combate o serie de infractiuni cibernetice, printre care pornografia, hackingul, furtul de identitate si spammingul. Utilizatorii care posteaza mesaje tendentioase pe Facebook, Twitter sau alta retea de socializare risca o pedeapsa cu inchisoarea de 12 ani si plata unei amenzi de un milion de pesos (24.000 de dolari).
De asemenea, jurnalistii care indraznesc sa scrie articole defaimatoare vor fi incarcerati timp de patru ani si vor plati o amenda de 6.000 de pesos. Actul impotriva infractiunilor cibernetice permite autoritatilor sa colecteze date din conturile personale ale utilizatorilor retelelor sociale si sa asculte convorbirile lor pe Skype, de exemplu, neavand nevoie de vreun mandat special. Bloggerita Noemi Dado din Manila, binecunoscut in breasla sa, care scrie pentru site-ul de jurnalism cetatenesc Blog Watch, a declarat ca pedeapsa este aplicata si in cazul tinerilor nestiutori, care redifuzeaza mesajul defaimator.
"Nu toata lumea este experta in ceea ce inseamna continut tendentios sau defaimator. Imaginati-va o mama ca mine sau adolescentii sau copiii, care vor sa se exprime. Este un atentat la libertatea noastra de exprimare", a declarat Dado pentru AFP.
In timp ce si alte tari din Asia practica asemenea masuri represive, Dado a subliniat faptul ca noua lege pentru prevenirea infractiunilor cibernetice transmite un semnal gresit despre tara care l-a inlaturat de la putere pe dictatorul Ferdinand Marcos, in urma cu 26 de ani. Dado - sotia unui avocat - este cunoscuta in lumea bloggerilor drept "momblogger" si critica aspectul opresiv al legii in cauza.
Bruce Adams, directorul Human Rights Watch in Asia, a spus ca legea are un efect devastator asupra Filipinelor, care are o populatie de aproape 95 milioane de locuitori; Filipine se afla in clasamentul tarilor cu cei mai multi utilizatori de Facebook si Twitter. "Oricine publica un continut in mediul online, cu precadere pe retelele sociale, risca sa fie trimis la inchisoare", a avertizat Adams.