Femeile si barbatii, pensionati la aceeasi varsta, fara diferente: la 65 de ani scapi de serviciu!
pensionaresperanta de viata
Pana in anul 2035, atat femeile, cat si barbatii, vor iesi din campul muncii la varsta de 65 de ani. Nu vor mai exista diferente!
"In momentul de fata, orice doamna care merge la ghiseul unei case teritoriale de pensii sa isi depuna dosarul de pensie, azi, varsta de pensionare este undeva la 62 de ani si jumatate. Avem un grafic de esalonare a acestei varste, pentru ca nu vom creste brusc asa, din pix, varsta de pensionare, si avem un grafic de esalonare, pana in 2030 varsta de pensionare va atinge la 63 de ani, iar pana in 2035 lucrul acesta se va face, femeile vor ajunge la aceeasi varsta de pensionare ca barbatii, la 65 de ani, si ne oprim aici", a tinut sa precizeze presedintele Casei Nationale de Pensii, Daniel Baciu, citat de
b1tv.ro
Speranta de viata a crescut si ne tine mai mult in campul muncii
De ce doresc autoritatile sa majoreze varsta de pensionare? Ei bine, totul are legatura cu faptul ca oamenii traiesc mai mult, iar acest lucru pune presiune pe sistem, in general.
Asadar, speranta de viata a crescut semnificativ in ultimele decenii datorita progreselor in medicina, imbunatatirilor in stilul de viata si a tehnologiilor avansate. Oamenii traiesc acum mai mult si au o calitate a vietii mai buna. De exemplu, in multe tari dezvoltate, speranta de viata a crescut de la aproximativ 70 de ani in anii 1950 la peste 80 de ani in prezent.
In acest context, sistemele de pensii se vad nevoite a fi regandite. Unul dintre principalele motive pentru care varsta de pensionare trebuie reconsiderata este impactul asupra sustenabilitatii financiare a sistemelor de pensii. In trecut, raportul dintre numarul de pensionari si numarul de contribuabili era favorabil, dar cresterea sperantei de viata a schimbat acest raport.
De exemplu, daca varsta de pensionare este de 65 de ani si speranta de viata este de 80 de ani, pensionarii vor beneficia de pensie timp de 15 ani. Daca speranta de viata creste la 85 de ani, durata in care se primesc pensii creste la 20 de ani, ceea ce poate crea dificultati financiare pentru sistemele de pensii.
De asemenea, pe masura ce oamenii traiesc mai mult, multi dintre acestia sunt capabili sa continue sa lucreze si sa contribuie activ la societate chiar si dupa varsta traditionala de pensionare. Cresterea sperantei de viata nu inseamna doar ca oamenii traiesc mai mult, ci si ca traiesc mai sanatos. Multi pensionari nu se mai confrunta cu probleme de sanatate severe care sa le impiedice sa lucreze.
Aceasta schimbare sugereaza ca varsta de pensionare ar trebui sa fie adaptata pentru a reflecta aceste noi realitati. O varsta de pensionare mai mare poate permite oamenilor sa ramana activi si productivi mai mult timp, imbunatatind astfel atat bunastarea personala, cat si contributia economica.
Prin urmare, faptul ca oamenii tind sa traiasca mai mult si pot sa ramana activi in campul muncii pana la varste altadata considerate a fi foarte inaintate, determina autoritatile sa schimbe sistemul si sa nu mai permita pensionarea decat la varste avansate.
Sursa foto: freepik.com