FBI si Afacerea Petraeus
ciafbiterorismanchetasecuritatesua
Relatia extra-conjugala a sefului CIA, David Petraeus poate avea consecinte negative in securitatea nationala a SUA. FBI l-a supravegheat in ultimele luni pe seful spionilor CIA. Realegerea in functia de presedinte a lui Barack Obama a intrat intr-un con de umbra
FBI l-a monitorizat cu atentie pe general
Demisia surpriza a directorului CIA, David Petraeus, a evidentiat o serie de controverse la Washington. Potrivit editiei electronice a Der Spiegel, FBI avea informatii de mai bine de cateva luni despre aventura extraconjugala a generalului american. Inca nu se stie cu siguranta cand a fost anuntat presedintele Barack Obama de relatia extra-conjugala a sefului spionilor sai si de consecintele actiunilor acestuia.
Presa americana scrie ca informatia despre “aventurile” fostului sef al CIA a ajuns totusi la inaltii responsabili cu siguranta nationala, abia dupa realegerea lui Barack Obama. Intreaga afacere ar fi putut degenera intr-un imens scandal politic, care ar fi putut avea consecinte extrem de serioase in campania electorala din America.
Totul a debutat in urma cu cateva luni, context in care o cunostinta a directorului CIA a primit mai multe mesaje electronice agresive cu referire la Petraeus. Femeia, a carei identitate este protejata de FBI s-a adresat serviciului federal de securitate.
Specialistii Biroului au descoperit ca scrisorile electronice au fost trimise de biograful personal al fostului general, Paula Broadwell, despre care se stia ca a activat alaturi de Petraeus in Afganistan, pentru documentarea unor articole si carti. Agentii FBI au verificat corespondenta personala a fostului general. Astfel, a rezultat ca intre cei doi s-a purtat o adevarata corespondenta electronica.
Cele cateva sute de e-mail-uri de dragoste adresate de seful CIA Paulei Broadwell, au risipit orice indoiala asupra naturii relatiilor dintre ei. "Email - urile contin referinte sexuale explicite si termeni precum sex sub birou" , a spus pentru Der Spiegel, expertul in securitate Ronald Kessler.
Der Spiegel relateaza ca agentii FBI verifica acum daca nu cumva, relatia extra-conjugala a inaltului oficial american a periclitat securitatea nationala a SUA, prin diseminarea catre Paula Broadwell a unor informatii clasificate.
Viata dubla
Astfel, realegerea in functia de presedinte a lui Barack Obama a intrat intr-un adevarat con de umbra, iar scandalul legat de fostul director CIA, un apropiat al presedintelui, este in centrul atentiei mass-mediei americane. Paula Broadwell a lucrat ca si consultant pentru Fortele Speciale americane si a fost prezenta alaturi de trupele combatante din Afganistan.
Relatia dintre cei doi a debutat si a evoluat, dupa ce acestia s-au intalnit in anul 2006, in contextul unui seminar desfasurat in cadrul Universitatii Harvard, unde viitoarea amanta a sefului CIA a primit un premiu pentru activitatea sa de analist specializat pe combaterea terorismului.
Atat Petraeus, cat si biografa sa sunt absolventi ai academiei militare americane West Point. Activitatea fostului general american a constituit tema tezei de doctorat a Paulei Broadwell, in care era analizat domeniul contraterorismului, privit prin prisma deciziilor generalului american, viitor sef al spionilor SUA.
Doi ani mai tarziu, atunci cand David Petraeus a preluat comanda trupelor americane din Afganistan, disertatia Paulei Broadwell a evoluat intr-o carte, de fapt o biografie a generalului, publicata cu acordul acestuia, care i-a apropiat si mai mult pe cei doi. Biografia evidentia cariera militara de 37 de ani a lui Petraeus, incepand din momentul in care acesta era student al Academiei West Point si pana in perioada in care a condus razboaiele contra insurgentilor din Irak si Afganistan.
Jurnalistii americani relateaza ca Broadwell a dus o viata dubla. Desi traia in localitatea Charlotte din Carolina de Nord, alaturi de sotul sau si cei doi copii, aceasta isi gasea timp si pentru inaltul oficial american, cu care se intalnea frecvent.
Probleme de securitate nationala
“Oare la cate secrete a avut acces Broadwell, in urma relatiei cu seful CIA ?”, se intreaba jurnalistii de la The "New York Times”. Acestia au reliefat o alta fata analistei, care se potriveste cu greu imaginii de expert in domeniul antiterorismului. Vecinii o descriu pe biografa generalului ca pe o mama model, care isi ducea cei doi copii, Lucien si Landon, la scoala aproape in fiecare dimineata si avea grija de educatia acestora.
Relatia dintre ea si sotul sau, de profesie radiolog, este descrisa ca fiind una normala. Era o “buna sotie si mama-model”. Mai mult, a fost implicata activ in colectarea de fonduri destinate veteranilor americani, combatanti ai razboaielor purtate de fortele americane peste tot in lume.
Cu toate acestea, prin actiunile sale, Paula Broadwell a facut ca seful spionilor americani sa isi prezinte demisia din functie. Potrivit relatarii “New York Times”, povestea de dragoste dintre cei doi militari de top ai natiunii americane a electrizat publicul, insa a generat demisia unui inalt oficial, demers cu consecinte negative severe, pe palierul securitatii nationale a SUA, care naste vulnerabilitati intr-un sistem foarte criticat, in ultima perioada.
“New York Times” relateaza ca generalul este de fapt o victima a singurului moment care poate distruge reputatia unui lider militar mai repede decat moartea: seductia.