Euroscepticii: Premiul Nobel acordat UE seamana cu o gluma de Ziua Pacalelilor
euroscepticipremiul nobelpaceglumepacalelinationalism
Liderii europeni au salutat decizia elitei stiintifice de a acorda Premiul Nobel pentru Pace chiar Uniunii Europene, spunand ca ar putea furniza doza de speranta necesara depasirii crizei datoriilor. Pe de alta parte, euroscepticii au ridiculizat politica juriului de la Oslo.
Premiul Nobel pentru Pace a ajuns in vitrina UE, dar a divizat continentul. In timp ce liderii de la Bruxelles si capitalele Europei afiseaza o bucurie justificata, euroscepticii din UE au dezlantuit ''iadul glumelor'' asupra Comitetului Norvegian al Nobelului.
In Anglia, premiul acordat vineri UE a devenit subiectul unui comentariu aprins. Iain Martin, editorialist la Daily Telegraph, a scris ca premiul se situeaza dincolo de orice parodie. Potrivit acestuia, premiul Nobel pentru Pace a fost acordat prematur deoarece "nu putem sti cum se va incheia experimentul crearii federatiei anti-democratice''. Cea mai ridicola afirmatie este aceea care sustine ca UE a pastrat pacea, subliniaza Iain Martin. Britanicii si americanii au adus pacea pe continent, conchide acesta.
Membrii Camerei Comunelor din Regatul Unit au descris decizia ca fiind ridicola, o gluma facuta de 1 aprilie, Ziua Pacalelilor. Intre timp, Daily Mail a publicat unele fotografii cu protestatarii din Atena, care ard steaguri cu zvastica, in timpul vizitei Cancelarului german Angela Merkel, citandu-l totodata pe reprezentantul Conservatorilor in PE, Martin Callanan, care a spus ca ''cel mai probabil, premiul este pentru pacea si armonia de pe strazile Atenei si Madridului''.
Chiar si candva aliatul UE, editorialistul The Economist Charlemagne a scris ''Hmmm'', punand la indoiala momentul acordarii unui asemenea premiu, in conditiile in care UE este amenintata de rupere.
Retelele sociale abunda in utilizatori care expun motive multiple pentru care UE nu se califica pentru Nobelul pentru pace. Unele voci au calculat cati bani ar primi fiecare britanic, daca premiul de un milion euro ar fi impartit intre ei. Bloggerul Spectator, James Forsyth, a descris decizia comitetului de la Oslo ca fiind BIZARA.
Criticile s-au externalizat si in afara UE. In Grecia, un purtator de cuvant al partidului de opozitie Syriza a spus ca, din cauza UE, ''grecii experimenteaza o stare de razboi, in fiecare zi... nu este nimic pacifist in aceasta experienta.'' Consiliul de Pace Norvegian s-a dovedit a fi si mai transant, afirmand ca in ultimul an, UE a fost opusul pacii.
In Germania, Die Welt a criticat „politica fortata a corectitudinii juriului, care a ignorat realitatea neplacuta a crizei euro”, oferind un asemenea premiu. Imka Hoger, membru al Parlamentului European si al Partidului de Stanga a acuzat UE de practica unei politici straine care promoveaza rivalitatea, saracia si razboiul.
A meritat sau nu UE premiul Nobel pentru Pace? Acesta ridica unele intrebari: Cat de des a privit UE neputinicioasa la conflictele internationale, fara sa intervina? Cat de pregnant este sentimentul de nationalism din tarile sale?
Fostul presedinte al Comisiei Europene, Jacques Delors, a declarat ca premiul reprezinta ''o recompensa pentru parintii decedati ai Europei''. Fiecare european ar trebui sa fie mandru ca face parte dintr-o uniune care a generat pacea intre natiuni indelung invrajbite, se arata intr-un comunicat de presa remis de biroul presedintelul francez Francois Hollande.
Guvernul de la Londra nu a laudat insa performanta UE. Se pare ca premierul David Cameron inca exerseaza in oglinda, pentru a nascoci un discurs de lauda, scrie Der Spiegel. In ciuda imperfectiunilor, spun comentatorii aliati ai UE, uniunea ramane o oaza de speranta pentru milioane de oameni aflati la periferia Europei.