Scriam, tot aici, ca americanii au o singura dilema: cat de multe lucruri stie Snowden? Si se pare ca fostul angajat NSA stie destul de multe lucruri. El le livreaza precum picatura chinezeasca, una cate una, pana cand sistemul va trebui sa se recunoasca invins sau pana cand insusi Snowden se va opri, din diverse motive, din dezvaluiri.
In mijlocul acestui scandal, cancelarul german Angela Merkel a aflat ca telefonul sau mobil este interceptat de catre NSA. Doamna Merkel l-a sunat direct pe presedintele Obama si l-a chestionat in legatura cu aceasta acuzatie. Obama a asigurat-o pe doamna Merkel ca, in acest moment, telefonul domniei sale nu este interceptat. O declaratie interpretabila, care a determinat Berlinul sa mearga mai departe, punand in mod oficial intrebarea daca vreodata telefonul doamnei Merkel s-a aflat sub observatie. Casa Alba a refuzat joia trecuta sa precizeze daca Statele Unite au spionat in trecut comunicatiile cancelarului german Angela Merkel.
Merkel a lansat imediat un avertisment sever Washingtonului, "spionajul intre prieteni, nu merge deloc". Tot joi, presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a cerut, cu ocazia summitului Consiliului European, suspendarea negocierilor intre UE si SUA pentru acordul de liber-schimb, in contextul acuzatiilor privind spionajul practicat de serviciile secrete americane. "Cred ca trebuie sa suspendam acum negocierile pe tema acordului de liber-schimb", a declarat Martin Schulz la inceperea reuniunii Consiliului European. "Exista anumite standarde si criterii care trebuie respectate, altfel nu are sens sa mai discutam unii cu altii", a adaugat Schultz.
Cele doua luari de pozitie precum si adoptarea unei rezolutii la solicitarea Frantei si Germaniei, la recentul summit al UE pentru incheierea unui acord “no spying” pana la sfarsitul anului cu Statele Unite anunta ca Europa este gata sa spuna: Gata! Pana aici!
America insa nu pare dispusa sa renunte la sistemul monstruos pe care l-a creat si care a inghitit resurse materiale uriase, iar Europa incearca replici subtile de a-i anunta pe partenerii americani ca nu mai este dispusa sa inghita toate galustile care ii sunt servite. Nu mai departe de aceasta vara, Germania a refuzat sa sprijine SUA in rezolvarea pe cale militara a crizei siriene, la fel a facut si Marea Britanie, desi a fost la un pas sa-si puna trupele la dispozitia Washingtonului.
Europa incepe sa arate ca nu mai vrea sa tolereze excesele Americii. A inghitit criza, dar nu va mai trece neobservate jocurile serviciilor secrete de la Washington si nici nu va mai inghiti minciunile lui Barack Obama.