Este timpul ca Germania sa sacrifice o parte din bunastare pentru Europa
germaniaeuropaeuroeurobonduriinflatie
Guvernul german, ca oricare altul, nu-si doreste sa supere alegatorii. Insa Germania va trebui sa faca compromisuri daca vrea ca Uniunea Europeana, pe care o sustine de zeci de ani, sa supravietuiasca in actuala forma.
Presdintele Frantei, Francois Hollande, va forta introducerea eurobondurilor - prin care statele care folosesc moneda unica sa se imprumute ca o singura entitate - la un summit informal al liderilor europeni care va avea loc in aceasta saptamana la Bruxelles.
Odata cu introducerea eurobondurilor, investitorii s-ar simti mult mai protejati cumparand aceste instrumente. Aceste titluri ar scapa statele cu probleme mari, precum Grecia, Italia, Spania, Portugalia si Irlanda, de cresterea costurilor la care se imprumuta. Mai mult, tarile considerate sigure, precum Germania, nu ar mai trebui sa contribuie atat de mult la pachetele de salvare pentru tarile cu probleme. Nu in ultimul rand, eurobondurile sunt concluzia logica la o entitate care foloseste o singura moneda.
Pe de alta parte nu este cinstit ca state precum Germania, care au evitat sa se indatoreze peste masura, sa se imprumute la costuri mai mari decat o fac acum. De aceea eurobondurile nu sunt populare in Germania. Insa tara nu prea mai are timp la dispozitie. Masurile de austeritate impuse in Europa nu au mers. Criza s-a agravat si solutiile de iesire din impas sunt foarte putine.
Fostul cancelar german Gerhard Schroeder a declarat acum cateva luni ca masurile de austeritate dure impuse in mai multe state europene ar trebui relaxate pentru a nu fi afectata cresterea economica. El sustine si introducerea eurobondurilor. Criza curenta arata clar ca nu putem avea o zona cu o moneda comuna fara o politica fiscala, economica si sociala comuna", a spus Schroeder, care a adaugat ca "trebuie sa renuntam la suveranitatea nationala".
O alta modalitate de rezolvare a crizei este acceptarea de catre Germania a unei inflatii mai ridicate in zona euro. "Singura modalitate prin care pot fi ajutate tarile din zona euro cu probleme este tolerarea unei inflatii de 3-4% in Europa si mai mare de atat in Germania", a declarat economistul Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel pentru Economie.