Elvetia, acuzata de apartheid impotriva emigrantilor
elvetiaemigrantiazilapartheidrefugiat
Autoritatile locale din Elvetia au introdus restrictii drastice pentru cei care vor sa obtina azil in aceasta tara, fiind acuzate de intoleranta, rasism si apartheid.
Printre masurile vizate de elvetieni se numara interzicerea frecventarii de catre azilanti a locurilor publice precum spatiile de joaca ale scolilor, piscine si biblioteci.
Organizatiile de protectia drepturilor omului sunt extrem de indignate, scrie Independent.
De exemplu, in orasul Bremgarten, la vest de Zurich, s-a deschis, luna trecuta, un nou centru pentru azilanti. Oficialii spun ca refugiatilor nu li se va permite sa stea in spatiile de joaca ale scolilor si le este interzisa vizitarea piscinelor publice, terenurilor de sport si a bisericii.
In total, aici exista 32 de "zone de excludere" a refugiatilor.
Raymond Tellenbach, primarul localitatii, a explicat: "Am decis, din motive de securitate, sa nu permitem accesul in aceste zone, sa prevenim conflictele si sa ne protejam impotriva posibilei utilizari a drogurilor".
Mario Gattiker, seful Biroului Federal pentru Imigratie, care sustine aceste masuri, a justificat, la randul sau masurile: "Avem nevoie de reguli pentru a asigura o coexistenta pasnica si ordonata a rezidentilor si azilantilor".
ONG-ul elvetian Consiliul Refugiatilor a reactionat insa dur, descriind masurile drept "intolerabile si inumane".
Grupul de protectie a drepturilor omului Solidarite Sans Frontieres a precizat ca restrictiile sunt "evident discriminatorii".
In Elvetia sunt inregistrati de doua ori mai multi azilanti decat in tarile invecinate, un refugiat la 332 de locuitori.
In prezent, aproximativ 48.000 de refugiati cer azil in Elvetia. Numarul mare de azilanti a fortat autoritatile sa gaseasca solutii locative pentru acestia, transformand buncarele militare din munti in centre de refugiati.
In iunie, populatia a votat intr-un referendum pentru inasprirea restrictiilor privind acordarea azilului.