Efectele secundare ale CRIZEI: Grecia are cea mai mare rata a sinuciderilor din Europa
greciacrizaeurosinucideridatoriisomajconcedieri
Sinuciderea pare sa fie singura solutie prin care poti sa scapi de probleme in Grecia. In 2011, numarul sinucigasilor a crescut cu 40%, comparativ cu anul trecut. Confruntat cu cea mai mare rata a sinuciderilor din Europa, este mai mult decat evident ca statul elen are nevoie de o politica de prevenire a acestui fenomen.
Rata sinuciderilor din Grecia a ajuns la un nivel-record pan-european, expertii atribuind aceasta crestere crizei economice cu care se confrunta tara.
Strategiile de prevenire lipsesc
Psihiatrii spun ca aceasta crestere alarmanta semnaleaza nevoia urgenta a unei politici nationale de prevenire a sinuciderilor, intr-o tara care pana acum a neglijat nevoia de a avea o astfel de strategie, informeaza ziarul britanic The Guardian in editia de duminica.
"Strategiile de prevenire trebuie sa creasca", a declarat medicul psihiatru Eleni Beikari de la organizatia neguvernamentala Klimaka, care conduce o linie telefonica de urgenta 24 de ore din 24 legata de sinucideri.
"Trebuie sensibilizati profesorii, gardienii penitenciarelor, preotii, politia, specialistii aflati in pozitia de a-i identifica pe posibilii sinucigasi. Aceasta este o problema care nu mai poate fi ignorata", tine sa sublinieze specialistul.
Crestere cu 40% a numarului de sinucigasi
Masurile dureroase de austeritate si o drama economica aparent fara sfarsit fac sa se auda clopote de moarte in Grecia. Statisticile publicate de ministerul grec al Sanatatii arata o crestere cu 40% a numarului celor care si-au luat viata intre lunile ianuarie si mai ale acestui an, comparativ cu aceeasi perioada din 2010.
Inaintea declansarii crizei financiare, in urma cu trei ani, Grecia avea cea mai scazuta rata de suicid din Europa, de 2,8 cazuri la 100.000 de locuitori.
Acum, aproape ca s-a dublat, fiind cea mai mare rata de pe continent, in pofida stigmatului pe care il atrage suicidul intr-o natiune in care Biserica Ortodoxa refuza sa acorde drepturile de inmormantare pentru cei care isi iau viata. Totodata, au crescut si tentativele de sinucidere.
Datoriile, somajul si frica de concediere
'"Nu este vorba niciodata doar de un singur lucru, ci aproape intotdeauna sunt mentionate datoriile, somajul, frica de a fi concediati, atunci cand oamenii telefoneaza pentru a spune ca se gandesc sa-si puna capat zilelor", a declarat Beikari.
ONG-ul Klimaka primea in jur de 10 apeluri pe zi inainte de criza, dar acum primeste peste 100 in 24 de ore. "Cele mai multe apeluri vin de la femei cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani si de la barbati cu varsta intre 40 si 45 de ani, disperati de problemele economice", a afirmat ea.
Cei mai seriosi privind intentiile lor sunt barbatii care sufera din cauza "demnitatii ranite si a pierderii mandriei", sustine Eleni Beikari.
Somajul a ajuns la 18%, nivel record
In contextul in care saracia s-a adancit, somajul a atins un procent fara precedent de 18% (afectand in proportie de peste 42% grupul de varsta cuprins intre 25 si 40 de ani), iar criminalitatea a crescut foarte mult intr-o tara care se indreapta spre al cincilea an de recesiune.
Structura sociala a Greciei se uzeaza de o maniera de neconceput odata. In conditiile in care numarul persoanelor fara adapost depaseste in prezent (20.000 numai in centrul Atenei), iar reducerile finantarilor afecteaza in mod disproportionat serviciile de asistenta sociala. Intre timp, consumul de droguri a crescut, iar criza economica s-a transformat tot mai mult intr-una de sanatate mintala, depresiile, nevrozele si cazurile de auto-vatamare fiind de asemenea galopante.
A crescut cu 30% numarul pacientilor care viziteaza psihiatrul
Psihiatrii au raportat o crestere de 30% a cererii pentru serviciile lor pe parcursul anului trecut, cei mai multi pacienti mentionand anxietatea si depresia generate de temerile financiare pentru decizia lor de a cauta ajutor.
Liniile telefonice de asistenta pentru copii au fost invadate in mod similar de apeluri. "Criza agraveaza in mod clar relatiile de familie", a declarat psihoterapeuta Katiana Spyrides. "Am vazut in special cresteri ale nivelurilor de stres la copiii si adolescentii care se confrunta cu probleme noi, cum ar fi faptul ca isi vad parintii incarcerati pentru infractiuni economice, sau care din cauza situatiei si-au compromis nevoile emotionale", a explicat ea.
Cele mai multe sinucideri, tentative si reale, au avut loc in regiunea Attica, din jurul Atenei, si pe insula Creta, unde un numar de oameni de afaceri fara antecedente de boli mintale si-au luat viata in ultimele 18 luni.