Educatia, pe lista prioritatilor bugetare: Invatamanul a primit cu trei miliarde de lei in plus fata de 2020
educatieministerul educatieisorin cimpeanu
Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, saluta formula de buget la care a ajuns, la finele acestei saptamani, coalitia de guvernare. Ministrul se declara multumit de alocarea bugetara pentru Educatie, pentru anul in curs, si spune ca suma o depaseste pe cea din 2020. Prin urmare, ministrul isi spune speranta ca va reusi sa aduca un plus de valoare invatamanului romanesc.
Potrivit lui Cimpeanu, bugetul Educatiei pentru anul in curs este de 31,1 miliarde de lei, cu aproximativ trei miliarde de lei peste cel din 2020.
''Este o surpriza foarte placuta si ma asteapta o perioada de munca'', a spus Cimeanu cu privire la alocarea bugetara primita de Ministerul pe care il conduce.
In continuare, seful de la Educatie a anuntat unde se vor duce banii. Potrivit acestuia, o prioritate o reprezinta invatamantul din mediul rural.
''Aceasta crestere va fi directionata mai mult catre cheltuielile materiale ale scolilor din mediul rural decat pentru cele din mediul urban, pentru simplul motiv ca randamentul unei centrale pe lemne in mediul rural este mult mai scazut, spre exemplu, decat cel al unei centrale moderne din zona urbana; pentru simplul motiv ca in scolile din mediul rural sunt mai putini elevi, deci suma totala avuta la dispozitie de catre scoala este mai mica'', a explicat ministrul.
Cimpeanu anunta si doua lucruri care se vor intampla, pentru prima data din bugetul de stat:
-
anul acesta, din bugetul de stat, vor fi decontate bursele elevilor, suma alocata fiind de 536 de milioane de lei;
-
naveta copiilor va fi decontata tot din bugetul national.
Proiectul de buget pe 2021: Deficit de 7,16% din PIB. Crestere economica de 4,3%
Va amintim ca Executivul a finalizat proiectul de buget pentru anul in curs. Ca cifre orientative, pentru 2021 este prevazut un deficit de 7,16% din PIB si o crestere economica de 4,3%.
In ceea ce priveste veniturile si cheltuielile, Guvernul estimeaza venituri de 32,67% din PIB, respectiv 364,907 miliarde de lei, si cheltuieli de 39,84% din PIB, respectiv 444,907 miliarde de lei.
Coalitia de guvernare si-a mai propus si 61,429 miliarde de lei, reprezentand aproximativ 5,5% in PIB.