E oficial. Romanii vor avea trecut sexul pe noile carti de identitate, nu genul
noile carti de identitate
Noua carte de identitate electronica va fi modificata, si va indica "sexul" posesorului, nu "genul", dupa ce AUR si PNL au contestat noul document de identitate. Vor fi incluse si elemente de identitate nationala, precum primele doua versuri din imnul national, stema, drapelul, Ateneul si braul maramuresan.
Noile carti de identitate ale romanilor nu vor indica "genul" posesorului, ci "sexul", dupa ce in societatea romaneasca, dar si la varful liderilor politicieni, s-a iscat o intreaga controversa pe aceasta tema.
Mai mult decat atat, cartea de identitate simpla (cea fara cip) va avea incluse primele doua versuri din imnul national, stema, drapelul, Ateneul si braul maramuresan.
"La nivel european s-a stabilit foarte clar ca in ceea ce priveste elementele distinctive, in ceea ce priveste genul masculin sau feminin, se aplica legislatia nationala a statului membru. Legislatia stabileste foarte clar ca exista doar doua optiuni: F pentru feminin si M pentru masculin. Singurul element pe care l-am preluat din regulament este aceasta optiune referitoare la gen.
Fiecare stat membru a avut posibilitatea sa aplice dispozitiile regulamentului. Am ales sa folosim explicit termenul folosit de regulamentul Uniunii Europene, fara niciun fel de alta interpretare.
Reiterez ideea noastra, esenta proiectului pilot a fost sa vedem ce reactii primim de la populatie.
Va pot spune ca incepand de ieri, grupul de lucru deja lucreaza. Optiunile merg catre schimbarea acestei mentiuni. Si, revenind la simbolurile nationale, este vorba de blancheta pentru cartea de identitate simpla, cea care este fara cip, avem simbolurile nationale: stema Romaniei, drapelul si pe spate este un element in relief care reprezinta primele doua versuri din imnul national.
Documentul contine doar elemente nationale. Avem Ateneul care este desenat de mana, avem un brau din zona Maramuresului, deci avem elemente distinctive nationale. In designul de fond avem crenelurile pe care o sa le gasiti in stema nationala", a explicat directorul de la Evidenta Populatiei, chestorul Catalin-Aurel Giulescu, pentru
Digi24.
"Nu acesta este documentul final. Cartile electronice de identitate permit mai multe versiuni. Putem sa avem si doua versiuni pe an"
"Deja graficienii lucreaza la introducerea drapelului inclusiv pe cartea electronica de identitate. Exista o problema in acest moment, deoarece este plina de elemente de securitate si trebuie sa ii gasim un spatiu care sa permita introducerea drapelului intr-o forma in care sa fie functionala.
Aceasta blancheta a fost proiectata timp de cateva luni de zile. Perioada pentru productie a fost atat de scurta incat am avut niste dificultati tehnice in integrarea uneia dintre vopsele si decizia a fost sa renuntam la acea culoare.
Nu acesta este documentul final. Cartile electronice de identitate permit mai multe versiuni. Putem sa avem si doua versiuni pe an", a mai spus oficialul.
Care e diferenta dintre sex si gen
Discutia a inscat o adevarata controversa in Romania. Conform
Organizatiei Mondiale a Sanatatii, genul se refera la caracteristicile femeilor, barbatilor, fetelor si baietilor care sunt construite social. Aceasta include norme, comportamente si roluri asociate cu a fi femeie, barbat, fata sau baiat, precum si relatii intre ele. Ca si construct social, genul variaza de la societate la societate si se poate schimba in timp.
Genul este ierarhic si produce inegalitati care se intersecteaza cu alte inegalitati sociale si economice. Discriminarea bazata pe gen se intersecteaza cu alti factori de discriminare, cum ar fi etnia, statutul socio-economic, dizabilitatea, varsta, locatia geografica, identitatea de gen si orientarea sexuala, printre altele. Aceasta este denumita intersectionalitate.
Sexul are doua mari categorii: barbati si femei, iar genului ii corespund termenii de masculin si feminin. Diferentele biologice sunt bazate pe factori biologici. Acestia includ functiile reproducatoare, concentratiile de hormoni sexuali, expresii ale genelor. Oamenii se nasc cu 46 de cromozomi (23 de perechi). Cromozomii X si Y determina sexul unei persoane. Majoritatea femeilor au 46 XX, iar majoritatea barbatilor 46 XY.
Genul interactioneaza cu sexul, dar este diferit de acesta, care se refera la diferitele caracteristici biologice si fiziologice ale femeilor, barbatilor si ale persoanelor intersexuale, cum ar fi cromozomii, hormonii si organele de reproducere. Identitatea de gen se refera la experienta profunda simtita, interna si individuala de gen a unei persoane, care poate corespunde sau nu fiziologiei persoanei sau sexului desemnat la nastere.
Deocamdata, in cadrul unui proiect pilot, lansat la sediul Directiei de Evidenta a Persoanelor a Municipiului Cluj-Napoca, tara noastra a inceput, de la inceputul lunii august, emiterea cartilor electronice de identitate.
Abia a fost lansat la Cluj proiectul pilot de emitere a cartilor electronice de identitate, ca oamenii s-au si grabit sa-si faca programare pentru a-si schimba buletinele sau cartile de identitate mai vechi cu noul act care promite mai multa siguranta, autentificarea in platforma informatica de asigurari de sanatate si suport tehnic in vederea folosirii semnaturii electronice.
Conform Ministerului Afacerilor Interne, aproape imediat dupa deschiderea programarilor, aproximativ 450 de persoane au optat pentru emiterea noii carti electronice de identitate (CEI).