Dosarul Revolutiei, prea greu pentru justitia romana? Fost ministru: Nu poti sa stai 31 de ani pe un dosar
dosarul revolutieirevolutia din 1989revolutie
Luna decembrie ne aduce aminte de evenimentele sangeroase din 1989, care au pus bazele Romaniei libere de astazi. Ne amintim cu regret de cei care s-au sacrificat pentru drepturile noastre, dar si cu revolta si mahnire, cand constientizam ca a mai trecut un an, fara ssa reusim sa aflam ce s-a intamplat, de fapt, la Revolutie si cine sunt autorii crimelor care au marcat finalitatea celei mai negre epoci din Romania. De 31 de ani, justitia incearca sa faca lumina, dar dosarul pare prea greu pentru ea. O recunoaste insusi Cristian Diaconescu, fost ministru al Justitiei.
"Nu stiu ce este in
dosar, in mod evident, dar este clar – am fost si eu judecator, am imbracat roba, nu poti sa stai 31 de ani pe un dosar. Nu se poate! Iti asumi o solutie, oricat ar fi de complicata", a spus Diaconescu, presedinte PMP, sambata seara, la Special
B1 cu Nadia Ciurlin.
"As vrea sa fac de la bun inceput un anume tip de disociere. Faptul ca adevarul judiciar nu s-a aflat pana acum nu inseamna ca adevarul istoric, adevarul politic, adevarul unor oameni precum domnul Maries (presedintele Asociatiei „21 Decembrie 1989), aici de fata, ne-au schimbat viata in bine ar putea fi pus la indoiala. Ca am vazut jocul acesta comunicational, „lovitura de stat”, deci implicari, amestecuri, pana la urma aproape unora pare ca le pare rau ca a fost revolutie. Asta pot sa spun. Oamenii acestia au avut curajul sa se duca acolo unde noi nu am avut curajul. (…) Nu poti sa spui ca merita cineva sa isi dea viata, a fost o alegere care ne-a dat noua o alta viata, a fost o alegere", a mai spus el.
"E prea complicat, e prea greu pentru ei"
Referindu-se la partea juridica, oficialul PMP a declarat: "Aici, da, sunt intr-adevar probleme. Pare-se ca sistemul judiciar de-a lungul anilor – nici n-are importanta din ce directii – nu poate duce acest dosar. E prea complicat, e prea greu pentru ei. Nu stiu ce este in dosar, in mod evident, dar este clar – am fost si eu judecator, am imbracat roba, nu poti sa stai 31 de ani pe un dosar. Nu se poate! Iti asumi o solutie, oricat ar fi de complicata. (…) A fost nevoie – si tot datorita lor si pe urma a procesualitatii in care a intrat Romania pentru a merge in Vest – de niste decizii orientative date de CEDO. (…)
Intra in prescriptie raspunderea penala la un moment dat, tot datorita unor tergiversari artificial create. Stiti cine se plange de fapt astazi? Se plang un grup de victime. (…) Niste cetateni romani se plang, nu statul se duce la CEDO, nu statul e parte in dosar, nu, (ci) niste persoane fizice. De unde or avea ei bani saracii sa mearga pana la Strasbourg? (…) Unde era statul? Ca vointa politica ma refer".