Documente secrete despre Doamna de Fier, Margaret Thatcher
margaret thatcherargentinainsulele maldivedocumenteconflict
Premierul britanic Margaret Thatcher nu s-a asteptat ca Argentina sa invadeze in 1982 insulele Malvine, arhipelagul din Atlanticul de Sud, provocand un conflict de 74 de zile, potrivit unor documente secrete declasificate, scrie AFP.
"Niciodata, niciodata nu m-am gandit ca Argentina va invada direct Malvinele. A fost un lucru atat de stupid", declarase Thatcher, in octombrie 1982, in fata unei comisii britanice de ancheta, la patru luni dupa sfarsitul razboiului, arata documentele consultate de BBC.
In data de 31 martie 1982, cu doua zile inainte de invazie, Doamna de Fier a fost avertizata de serviciile britanice de informatii, ca o invazie argentiniana era iminenta.
"A fost cea mai rea zi din viata mea", marturisea Margaret Thatcher, in octombrie 1982, adaugand ca: "In noaptea aceea, nimeni nu a putut sa-mi spuna daca vom putea sa recucerim insulele Malvine. Nimeni. Nu se stia. Nu se stia", a repetat ea.
Documentele declasificate arata ca premierul britanic a facut totul pentru a impiedica Franta sa vanda rachete Exocet catre Peru, de teama ca acestea sa nu ajunga ulterior in Argentina.
Intr-o telegrama adresata presedintelui francez din acea epoca, Francois Mitterrand, datata 30 mai 1982, premierul britanic avertizeaza: "Daca lumea va afla ca Franta livreaza acum Perului arme care cu siguranta vor trece in Argentina pentru a fi folosite impotriva noastra, aliatul Frantei, acest lucru va avea un efect devastator asupra relatiilor dintre tarile noastre".
"Si va avea un efect devastator asupra Aliantei", adauga ea, referindu-se la NATO.
A doua zi, diplomatul francez, Francis Gutmann, il informeaza pe consilierul special al doamnei Thatcher insarcinat cu insulele Malvine ca rachetele nu vor fi livrate.
Conflictul Malvinelor, derulat intre 2 aprilie si 14 iunie 1982, s-a soldat cu infrangerea Argentinei si moartea a circa 900 de soldati.
Arhipelagul, situat in largul coastelor Patagoniei, este sub controlul Marii Britanii din momentul alungarii autoritatilor argentiniene, in 1833. Argentina continua sa reclame suveranitatea asupra acestui grup de insule.