Diaspora vine acasa: unii romani pasesc in tara dupa 2 ani si jumatate, dar asteapta ore in sir la granita
diasporastrainatateromani in diasporalocuri de munca in strainatatesabatori de iarna 2021
Romanii plecati la munca peste hotare revin acasa, in aceasta perioada. Dupa aproape doi ani de pandemie, multi dintre ei nu si-au mai vazut decat pe internet famiiile ramase acasa, iar singura lor speranta este ca, in sfarsit, in jurul mesei de Craciun vor sta cu totii, reuniti, ca in vremurile bune. Pana sa ajunga insa sa se bucure de preparatele cu care familia ii asteapta la masa, romanii trebuie sa se incarce cu foarte multa rabdare. In granita se asteapta ore in sir, din cauza numarului mare de persoane care intra in tara.
Granitele din Vestul tarii sunt luate cu asalt pe sensul de intrare in tara, de catre romanii care revin acasa.
Intervievati de jurnalistii prezenti la fata locului, oamenii marturisesc ca au chiar si doi ani si jumatate de cand n-au mai pasit pe pamantul lor, din cauza restrictiilor sau de teama infectarii. Unii dintre ei spun ca habar nu aveau de noile restrictii si nu au "la mana" nici certificat verde, nici test PCR, lucru ce ingreuneaza mult procedurile sau chiar ii determina pe oameni sa se intoarca din drum.
Te-ar putea interesa si: DOCUMENT. Strategia fiscal-bugetara pentru 2022: inflatie exploziva, de aproape 7%, crestere economica de 4,6%
Timp de asteptare chiar si de 6 ore la granita
Nici acum nu sunt conditii prielnice sa revina, spun ei, dar dorul de casa i-a manat sa se urce in masini si sa se intoarca in tara, chiar daca in unele cazuri, timpul de asteptare la granita ajunge chiar si la 6 ore.
Comparativ cu o zi din luna noiembrie, cand prin punctele de frontiera de la nivelul intregii tari au efectuat formalitatile de control, in medie, aproximativ 90.000 persoane, cu peste 32.000 mijloace de transport, se constata o crestere de peste 80% a traficului de persoane.
In aceeasi medie zilnica din luna noiembrie, pe sensul de intrare au fost aproximativ 50.000 persoane cu 17.000 mijloace de transport, constatandu-se astfel ca in ultimele 24 de ore a fost inregistrata o crestere a traficului de persoane pe acest sens de 140%.
Cele mai tranzitate frontiere, in aceasta perioada:
-
Frontiera cu Ungaria - aproximativ 92.700 de persoane si 32.400 de mijloace de transport. Comparand situatia din prezent cu luna noiembrie, la frontiera cu Ungaria, numarul persoanelor care s-au prezentat la intrarea in tara (aproximativ 45.000) s-a triplat.
-
Frontiera aeriana - aproximativ 43.000 de persoane
-
Frontiera cu Moldova - aproximativ 12.000 de persoane si 4.500 de mijloace de transport.
Politia de Frontiera recomanda tranzitarea tuturor punctelor deschise traficului international, astfel incat sa se evite aparitia suprasolicitarilor doar a unora dintre acestea:
-
pe raza jud. Arad: P.T.F. Nadlac – Nagylak, P.T.F. Nadlac II – Csanadpalota, P.T.F. Turnu – Batonnya, P.T.F. Varsand – Gyula,
-
pe raza jud. Bihor: P.T.F. Salonta – Mehkerek, P.T.F. Bors – Artand, P.T.F. Bors II – Nagykzreky, P.T.F. Valea lui Mihai - Nyirabrany, PTF Sacuieni
-
pe raza jud. Satu Mare: P.T.F. Urziceni – Vallaj si P.T.F. Petea - Csengersima
-
pe raza jud. Timis: P.T.F. Cenad.
"Mentionam ca dupa realizarea controlului de frontiera efectuat de lucratorii nostri (verificarea documentelor de calatorie sau alte acte care demonstreaza ca sunt indeplinite conditiile de tranzitare a frontierei), pe sensul de intrare in tara, in punctele de trecere a frontierei terestre, participantii la trafic sunt preluati de reprezentantii Directiei de Sanatate Publica aflati in puncte pentru efectuarea triajului epidemiologic.
Avand in vedere aceasta situatie, Politia de Frontiera Romana si-a adaptat misiunile de supraveghere si control pentru reducerea timpului de asteptare si fluidizarea traficului in punctele de trecere a frontierei fiind dispuse masuri de suplimentare a personalului Politiei de Frontiera pana la capacitatea maxima permisa de infrastructura fiecarui punct de trecere, respectiv suplimentarea arterelor de control in functie de dinamica valorilor de trafic", mai transmit autoritatile de Frontiera.
Atentie, noi reguli pentru intrarea in tara, de luni
Incepand de luni, 20 decembrie 2021, cetatenii care intra in Romania nu vor mai fi nevoiti sa completeze declaratia epidemiologica, verificata pana acum la punctele de trecere a frontierei, intrucat toate datele din declaratia epidemiologica se regasesc in formularul digital de intrare in Romania.
Formularul digital de intrare in Romania va scurta timpul de asteptare in punctele de trecere a frontierei prin faptul ca cetatenii vor avea de trecut un singur filtru, nu doua ca pana in prezent, verificarea datelor fiind facuta automatizat.
Formularul digital de intrare in Romania (PLF) va intra in vigoare incepand cu 20 decembrie si va putea fi completat electronic in aplicatia
https://plf.gov.ro incepand cu 19 decembrie pentru ca toti cetatenii care vin in tara sa aiba suficient timp sa il acceseze.
Formularul, dezvoltat de STS pe baza cerintelor operationale stabilite de autoritatile medicale, nu trebuie tiparit pentru ca in momentul trecerii punctelor de frontiera, la scanarea cartii de identitate/pasaport, va permite afisarea datelor din formular in aplicatia informatica a Politiei de Frontiera.
"Reamintim ca acest formular trebuie completat cu maximum 24 de ore inainte de prezentarea la punctele de trecere a frontierei. Datele trebuie introduse corect pentru ca sistemul informatic este interconectat cu DEPABD si Politia de Frontiera pentru validarea datelor de identitate si Corona-forms, aplicatia unde se regasesc persoanele infectate cu SARS-CoV-2, izolate sau carantinate. Documentul este utilizat deja la nivelul a 18 state membre", a transmis Guvernul, intr-un comunicat.
Atentie: Formularul digital de intrare in Romania, asa-numitul PLF, va putea fi completat online incepand de duminica, 19 decembrie, in cel mult 24 de ore de la sosirea in tara, de catre orice persoana, indiferent de mijlocul de transport cu care calatoreste. Documentul devine obligatoriu de luni, 20 decembrie. Iar cei care nu completeaza digital formularul de localizare a pasagerilor risca amenzi de la doua pana la trei mii de lei.