Dezastrul a fost evitat pentru moment. Obama a anuntat ca s-a ajuns la o intelegere privind ridicarea plafonului datoriei SUA
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Dezastrul a fost evitat pentru moment. Obama a anuntat ca s-a ajuns la o intelegere privind ridicarea plafonului datoriei SUA
Presedintele american Barack Obama a anuntat ca s-a ajuns la o intelegere in Congres privind ridicarea plafonului datoriei statului. SUA va putea astfel sa-si plateasca datoriile scadente in august si sa evite intrarea in incapacitate de plata. Insa pe termen mediu solutia nu va remedia problemele structurale ale celei mai mari economii a lumii, iar analistii spun ca reputatia SUA a fost afectata serios.
Anuntul privind stabilirea unui acord cadru a fost facut pe 31 iulie de presedintele Obama, liderul democratilor din Senat, Harry Reid, si liderul republicanilor din acelasi for legislativ, Mitch McConnell.
Ce prevede acordul
Pe scurt, intelegerea prevede ridicarea plafonului maxim la care se poate imprumuta SUA cu 2.100 miliarde de dolari, pana la peste 16.400 miliarde de dolari, de la nivelul actual de 14.294 miliarde de dolari. Imediat se vor lua masuri de reducere a cheltuielilor cu 1.000 miliarde de dolari in urmatorii zece ani. Potrivit lui Obama, aceste masuri de austeritate nu vor fi luate abrupt, pentru a se evita intrarea in recesiune. Acest lucru ii va permite guvernului sa reduca deficitul bugetar.
Actul normativ privind ridicarea plafonului datoriei trebuie semnat pana la sfarsitul zilei de 2 august, altfel SUA nu va mai avea bani sa-si plateasca "facturile".
Acordul inca se mai poate impotmoli in Camera Reprezentantilor, forul legislativ inferior al Congresului. Liderul republican, John Boehner, a facut apel la colegii sai sa sustina acordul. De cealalta parte, omologul sau Nanci Pelosi a spus ca democratii s-ar putea sa nu sustina acordul.
Limita la care SUA se poate imprumuta a fost introusa in 1917. De atunci, a fost ridicata de peste 100 de ori, ultima data in februarie 2010.
Efectele imediate
Daca SUA reuseste sa adopte ridicarea plafonului datoriei, are toate sansele sa ramana cu ratingul de credit (AAA, Aaa) intact. Insa unii analisti spun ca raul a fost deja facut. Zilele trecute, atat Marea Britanie, cat si Japonia, au facut apel la SUA sa ajunga la un acord pentru a se evita un dezastru economic global. Pe pietele financiare si in cancelariile lumii, aura de "Rai economic" a Americii dispare. De asemenea, se reduce increderea in faptul ca Obama si cabinetul sau sunt capabili sa conduca lumea pe drumul spre iesirea din criza.
Nu in ultimul rand, masurile de austeritate care vor fi impuse (inclusiv in armata se vor face reduceri de cheltuieli in valoare de 350 miliarde de dolari) vor afecta influenta internationala a SUA, intr-un moment in care China este mai puternica ca niciodata, iar Rusia inregistreaza o crestere economica foarte mare si se pregateste sa se reinarmeze.
Revenim cu ai multe detalii despre acord.
Cine are cel mai mult de pierdut in urma acordului (sondaj MarketWatch.com):
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special "E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"