De ce Romania nu o sa fie niciodata Polonia!
poloniaromaniabrexit
Britanicii au votat pentru BREXIT si de-abia pe urma au intrat pe "google" sa vada despre ce este vorba. Si, pana sa se lamureasca cum stau cu exactitate lucrurile, sute de demnitari din intreaga Europa se chinuie acum sa mai dreaga ce pot din busuiocul britanic. Iar privirile nu doar ale Bruxelles-ului, dar si ale tuturor marilor cancelarii occidentale se indreapta acum, intrebatoare, catre "omul zilei". Este vorba de noul premier britanic, Theresa May.
Cu care absolut toata lumea vrea sa vorbeasca, pentru a sti nu doar cum se pozitioneaza, dar si pentru a incerca sa obtina ceva profit de pe urma “nenorocirii” BREXIT. Asa ca, in aceasta perioada, probabil ca agenda diplomatica a Theresei May este mai incarcata decat a oricarui sef de stat si om politic de pe lumea asta.
Si care credeti ca au fost prioritatile premierului britanic? In primul rand, asa cum o cere protocolul de atatea secole, s-a prezentat in fata Reginei, ca un semn de continuitate a valorilor democratice britanice. Dupa care a trecut Canalul Manecii, oprindu-se la Berlin, pentru o scurta intrevedere cu Angela Merkel. Care, in ciuda esecului politicii “usilor deschise” pentru refugiati, ramane, totusi, “cancelarul de fier” nu doar al Germaniei, ci chiar al intregii Uniuni Europene. Dupa care May a plecat intr-o alta capitala europeana.
Dar, culmea, nu Parisul, Roma sau Bruxelles.
Pentru ca premierul britanic, unul care a aratat ca nu pune prea multa baza pe opiniile liderilor europeni, s-a deplasat de urgenta la Varsovia, pentru a da asigurari ferme ca Londra se preocupa intens pentru ca nu cumva sa aiba in vreun fel de suferit polonezii care lucreaza in Marea Britanie! Iar politicienii polonezi i-au cerut premierului britanic nu doar vorbe, ci masuri legislative concrete pentru conationalii lor, care sa-si pastreze atat locurile de munca, cat si facilitatile sociale, chiar si dupa BREXIT! Si, in loc sa se arate deranjata de acest “tupeu”, cu siguranta ca noua sefa a guvernului britanic se va grabi sa indeplineasca toate doleantele polonezilor.
In tot acest timp, politicienii de la Bucuresti, indiferent ca sunt de dreapta, stanga sau “tehnocrati acoperiti” se tot mosmondesc cum sa se bage si ei in seama cu vreun functionar al guvernului britanic, pentru a putea da pe urma un comunicat de presa despre cum s-au zbatut pentru drepturile sutelor de mii de romani din Regat. Numai ca, pana acum, nu au reusit nici macar vreo intrevedere cu ambasadorul britanic la Bucuresti, desi diplomatul este considerat un prieten adevarat al romanilor, celebru pentru poeziile din Eminescu pe care le recita la toate evenimentele diplomatice. Numai ca romanii nu au “tupeul” polonezilor. Asa ca, intr-adevar, nu au nimic de pierdut. Dar nici de castigat!