Datoria publica a Italiei a atins un nivel record
pib italiadatorie italianivel recordzona eurocrestere cheltuieli
Datoria statului italian a atins in luna iunie un nivel record, de 1.973 miliarde de euro, iar deficitul bugetar a crescut, fata de perioada corespunzatoare a anului trecut. Cauza este contributia la sprijinirea altor state cu probleme din zona euro.
Banca Centrala sustine ca datoria a urcat cu 6,6 miliarde de euro fata de sfarsitul lunii mai, la 1.973 miliarde de euro, reprezentand 123% din PIB-ul tarii.
Raportat PIB, Italia este al doilea stat indatorat dupa Grecia.
Randamentele la care se imprumuta Italia se situeaza la un nivel ridicat, de aproape 6%, in pofida masurilor dure de austeritate luate de guvernul tehnocrat condus de premierul Mario Monti. Insa pietele financiare sunt sceptice in ceea ce priveste capacitatea Italiei de a-si reduce indatorarea.
In trimestrul al doilea, economia s-a contractat cu 0,7% fata de primele trei luni ale anului.
Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, PIB-ul a scazut cu 2,5%.
De altfel, banca centrala a raportat un deficit bugetar pentru prima jumatate a anului in urcare cu 1,1 miliarde de euro, la 47,7 miliarde de euro.
Majorarea este urmarea cresterii cheltuielilor pentru sustinerea altor state din zona euro. Sumele alocate au crescut de la 6,1 miliarde de euro in primele sase luni ale anului trecut, la 16,6 miliarde de euro.
Si totusi Italia vizeaza o reducere a deficitului bugetar de la 3,9% anul trecut, la 1,7% din PIB.
Dupa incheierea recesiunii, Italia si-ar putea reduce nivelul de indatorare raportata la PIB cu aproximativ 20 puncte procentuale prin vanzari de active, reduceri de cheltuieli si o administrare precauta a bugetului, potrivit ministrului Economiei, Vittorio Grilli (foto).