Cum se pregateste inceperea noului an scoar in Italia
noul an scolarinvatamanteducatie
Italia a fost primul epicentru al noului coronavirus, dupa China. In peninsula s-au inchis pentru prima data scolile, teatrele, muzeele, si s-a recomandat oamenilor distantarea fizica, purtarea mastii de protectie si evitarea zonelor aglomerate. Aici, pe 5 martie se inchideau primele scoli, iar pe 10 deja toti elevii din tara erau trimisi acasa. Astazi, cu aproximativ 250.000 de cazuri confirmate, 202.000 vindecari si 35.203 decese, italienii se pregatesc de redeschiderea noului an scolar.
Va fi un an scolar atipic pentru elevii din intreaga lume. Strategia Italiei ne intereseaza, la fel ca si cea abordata de alte state europene, pentru ca ar putea fi modelul din care se pot inspira si autoritatile romane.
In primul rand, liderii de stat italieni au anuntat, ca si in cazul nostru, ca elevii se vor intoarce in scoli, in mod fizic, odata cu inceperea noului an scolar, in septembrie.
Italia lucreaza la amenajarea spatiilor destinate cursurilor, astfel incat fiecare elev sa aiba propria banca si sa existe cel putin un metru distanta intre banci. Problema scolilor italiene este ca majoritatea salilor de clasa au dimensiuni reduse, iar bancile cel mai des intalnite sunt cele pentru mai multi elevi, pentru a se economisi spatiu.
Ministerul Educatiei din Italia a lansat o licitatie la nivel european la inceputul lunii iulie pentru trei milioane de birouri cu un singur loc, care ar trebui sa soseasca pana la 8 septembrie.
Multie scoli se tem insa ca mobilierul nu va ajunge la timp, motiv pentru care se va apela la fierastrau: birourile din lemn pentru mai multe persoane vor fi sectionate, astfel incat fiecare elev sa aiba spatiul lui si sa nu mai stea alaturi de alti 2-3 colegi, in aceesi banca.
Ministrul Educatiei din Italia, Lucia Azzolina, a facut fata unor critici puternice cu privire la gestionarea ei de redeschidere a scolilor. Teatrele si salile de sport din toata tara s-au redeschis in iulie - cu reguli stricte de distantare sociala - dar inca, scolile italiene au ramas inchise.
Conform strategiei Ministerului Educatiei din Italia, profesorii vor purta masti si scuturi pentru fata, in timp ce elevii vor purta si acoperiri pentru fata.
''Salile de clasa vor fi igienizate de mai multe ori pe zi, iar clasele vor fi impartite in grupuri de studiu mai mici pentru a limita contactul social, ceea ce va permite o urmarire mai usoara a contactului in cazul in care un student ar fi pozitiv.
Acolo unde este posibil, clasele vor fi mutate in aer liber sau la teatre, parcuri si muzee, in special in cazurile in care distantarea sociala nu poate fi mentinuta in cladirile scolilor mai vechi.
Invatarea la distanta se va realiza in tandem pentru elevii de liceu care pot alege sa nu participe la curs, daca traiesc in situatii cu membrii familiei vulnerabile, unde ar fi riscant sa-l aduca coronavirusul acasa'', scrie
CNN.
Exista nemultumiri legate de strategia Ministerului Educatiei: ''Scoala online adanceste inegalitatile dintre elevi''
Nu toti cetatenii sunt de acord cu aceste solutii complementare pregatite de Minister, precum invatatul online. Costanza Margiotta este purtatorul de cuvant al Comitetului prioritar al scolilor (SPC), un grup de protest sustinut de sindicate, care cere intens ca scolile sa fie redeschise in mod normal, ca inainte de pandemie.
Margiotta e de parere ca invatamantul online adanceste inegalitatile dintre elevi, deoarece nu toti elevii au acces la tehnologie, la internet, si nu toti profesorii sunt pregatiti sa predea ore online.
De asemenea, sunt si alte ingrijorari cu privire la noul an scolar. Spre exemplu, exista temerea ca scolile nu vor face fata cu distribuirea de materiale sanitare necesare in pandemie.