Cum se poate obtine certificatul digital Covid in Romania, de la 1 iulie
certificat digital europeancertificat covid
Incepand cu data de 1 iulie, romanii vor putea intra in posesia certificatelor verzi digitale, document care atesta ca beneficiarul a trecut printr-un episod de boala si s-a vindecat, are un test PCR negativ sau s-a vaccinat impotriva Covid-19. Sunt doua modalitati prin care romanii pot intra in posesia certificatului digital european.
Prima modalitate consta in descarcarea lui de pe platforma guvernamentala certificat-covid.gov.ro.
"Acestea vor putea fi descarcate si in Romania incepand cu data de 1 iulie de pe adresa de internet certificat-covid.gov.ro. Intram acolo, ne facem un cont, ne-am facut cont, ni se trimite un link pe adresa de email, accesam acel link si vom putea descarca certificatul pentru una sau pentru oricare dintre situatiile in care ne regasim", a explicat secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Andrei Baciu.
A doua modalitate consta in apelarea la medicul de familie. Romanii care nu au acces la internet, sau nu stiu sa foloseasca tehnologia, pot obtine certificatul digital european prin intermediul medicului de familie.
Exista, de asemenea, posibilitatea de a se adresa directiilor de sanatate publica din judetele de care apartin.
"Pentru cei care nu au acces la internet, pot obtine acest certificat cu ajutorul medicilor de familie sau al directiilor de sanatate publica din judetele de care apartin", a mai explicat secretarul de stat.
"Vom avea si un call center pentru anumite exceptii, care va prelua toate solicitarile care vor fi rezolvate de catre un grup tehnic de lucru, care va avea acest rol de a solutiona orice fel de situatii punctuale si particulare. Vom avea o perioada de tranzitie de sase saptamani in care va putea fi folosit si acest certificat si, sa spunem, documentul clasic, adeverinta clasica de vaccinare, tocmai pentru a da timp tuturor, pentru a da tuturor posibilitatea de a-si obtine certificatul de vaccinare, astfel incat sa nu se creeze niciun fel de probleme", a mai spus Andrei Baciu.
Certificatul digital european va facilita calatoriile, nu le va conditiona
Potrivit secretarului de stat, in baza acestui certificat, se va facilita libera circulatie in interiorul blocului cominitar.
"Tocmai pentru ca exista si diversitate foarte mare de documente - fie ca vorbim de certificate de vaccinare, fie ca vorbim de certificate de testare -, pentru a nu se crea cozi kilometrice in punctele de trecere a frontierei, unde sa fie verificate toate aceste documente, in toate limbile de circulatie europeana, care ar crea o perioada de asteptare foarte mare, s-a gasit aceasta formula digitala moderna si foarte rapida, foarte eficienta.
Ai un cod QR care ti se emite cu ocazia emiterii certificatului digital pentru COVID-19 in una dintre cele trei situatii - fie pentru vaccinare, fie pentru testare negativa in ultimele 72 de ore, fie pentru testare pozitiva in ultimele 180 de zile, care echivaleaza prin trecerea prin boala si vindecarea. Pentru aceste situatii ti se emite un certificat digital care are un cod QR. Il poti avea fie pe telefon, daca este smart phone, fie pe format digital.
Practic, cu acest cod QR se scaneaza la punctul de trecere a frontierei si lucrurile merg foarte repede, nu mai sunt necesare verificari suplimentare ale autenticitatii si veridicitatii acestor documente".
Oficialii europeni au subliniat in mai multe randuri faptul ca emiterea acestui certificat digital european nu presupune o conditionare pentru libera circulatie, ci o modalitate prin care circulatia se poate desfasura mai usor pentru beneficiarii acestui document, care nu vor mai fi nevoiti sa se supuna restrictiilor de tipul carantinei, atunci cand calatoresc intr-o alta tara.
Care sunt datele incluse in certificat? Datele sunt in siguranta?
Certificatul digital al UE privind COVID contine informatii esentiale necesare, cum ar fi numele, data nasterii, data emiterii, informatii relevante cu privire la vaccin/test/vindecare si un identificator unic.
Aceste date raman in certificat si nu sunt stocate sau pastrate atunci cand un certificat este verificat in alt stat membru.
Certificatele vor include doar un set limitat de informatii necesare. Aceste informatii nu pot fi retinute de tarile vizitate. In scopul efectuarii verificarilor necesare, se controleaza numai valabilitatea si autenticitatea certificatului, verificandu-se de catre cine a fost emis si semnat.
Toate datele referitoare la starea de sanatate raman in custodia statului membru care a emis certificatul digital al UE privind COVID.