Cum isi va plati Scotia independenta?
dolarscotiaeuromarea britanieindependenta
In data de 18 septembrie va avea loc un referendum in Marea Britanie, referitor la secesiunea Scotiei. Ideea de indepedenta nu este straina de aceasta provincie, care a mai fost regat independent cu unele intreruperi intre anii 843 si 1707.
Problema principala a unei eventuale separari este legata de gestionarea noului sistem monetar, noteaza La Tribune.
Scotia face parce acum dintr-o structura cu una dintre cele mai stabile monede din lume: lira sterlina. Sustinatorii independentei sunt constienti de aceasta situatie si vor, in cazul in care referendumul ar reusi, o uniune monetara cu Londra.
Cele trei partide principale britanice - laburistii, conservatorii si liberal-democratii s-au exprimat deja impotriva unui asemenea compromis.
La Tribune scrie ca scotienii sunt constienti de faptul ca, prin independenta, iesirea din puternicul sistem monetar si financiar al lirei sterline le poate lovi interesele.
Expertii sunt de parere ca solutia este ceea ce economistii numesc "dolarizare", respectiv folosirea unei monezi straine, fara acceptul statului care a emis acea moneda.
In 1904, statul Panama a adoptat dolarul american ca proprie moneda de circulatie fara acordul SUA, iar sistemul a functionat. In 1990, mai multe tari au incercat sa scape de hiperinflatie, folosind o moneda straina. In 1990, satul Ecuador a reusit cu succes sa adopte moneda americana.
Recent, au aparut si "dolarizari" in euro: statul Muntenegru, chiar si inaintea indepedentei din 2008, a scapat de dinarul iugoslav, folosind pentru circulatia interna moneda euro. Nici Kosovo nu are moneda proprie, folosind pentru plati si tranzactii tot moneda euro.
Sursa citata mai scrie ca, daca referendumul privind Scotia ar reusi, este posibil ca noul stat sa utilizeze in continuare lira sterlina atat la evaluari, cat si la plati, chiar si fara acordul Londrei.
Cu un PIB de 220 de miliarde de dolari, Scotia ar putea sa devina cea mai importanta economie a lumii care utilizeaza o moneda straina, depasind statul Ecuador, care se foloseste in prezent de dolari, cu un PIB de 84 de miliarde.
Expertii spun ca problema nu este simpla, mai ales ca noua Banca a Scotiei va trebui sa tezaurizeze o anumita cantitate de lire sterline, pentru a putea alimenta economia.
Trebuie sa tinem cont de faptul ca 60% din comertul actual al Scotiei este un comert intern practicat cu restul Marii Britanii si va deveni dintr-o data comert exterior.
Acesta aspect va atarna greu in balanta valutara a noului stat, al carui PIB reprezinta circa 7 % din cel al Marii Britanii. In privinta referendumului, separatistii sunt optimisti, dar ultimul sondaj realizat in luna ianuarie, arata ca 37% din cei consultati sunt pentru independenta, 44% impotriva, iar 19% raman indecisi.