Cum are de gand USR-PLUS sa modifice Legea Educatiei, pentru a stimula economia
legea educatieivacanteinvatamant
In ultimele zile, parlamentarii USR-PLUS au depus in Legislativ doua proiecte de lege care vizeaza modificarea Legii Educatiei. Se propun masuri care au starnit deja controverse in randul parintilor. De exemplu, vacanta elevilor ar urma sa fie decalata pe cicluri de invatamant. Parintii care au copiii in cicluri diferite se intreaba cum isi vor putea face concediul in aceste conditii? Vor lasa unul dintre copiii acasa?
Pe de alta pare, initiatorii proiectului ofera ca motive justificative pentru masurile propuse, doar analize privind impactul economic. Acesta arata bine in cifre, spune USR-PLUS, pentru ca vor fi stimulate afacerile din sectorul turistic, insa putem modifica Legea Educatiei avand ca spectru doar beneficiile si impactul economic?
Potrivit primului proiect, elevii ar urma sa primeasca vacante decalat, pe cicluri de invatamant si pe regiuni geografice.
Concret, USR-PLUS propune:
-
Acordarea vacantei intersemestriale, in baza ordinului Ministrului Educatiei si Cercetarii, pe o perioada de minimum o saptamana, in fiecare macroregiune, in mod succesiv si fara suprapunere.
-
Cele patru macroregiuni sunt definite in conformitate cu regulamentul (CE) nr. 1059/2003 privind instituirea unui nomenclator comun al unitatilor teritoriale de statistica (NUTS).
-
Inceperea anului scolar pentru clasele 0 pana la clasa a IV-a inclusiv, a VIII-a si a XII-a in prima zi de luni a lunii septembrie, iar pentru clasele a V-a pana la a VII-a inclusiv si a IX-a pana la a XI-a inclusiv in a treia zi de luni a lunii septembrie.
Initiatorii proiectului sustin ca noul model de vacanta are deja succes in multe tari europene si ar avea un impact pozitiv asupra economiei noastre nationale, pentru ca va incuraja sunbstantial antreprenorii din sectorul turistic.
"Si in Romania, putem implementa impartirea teritoriului pe zone geografice. Fiecare macroregiune intra in vacanta intersemestriala cu durata de 1 saptamana pe rand si fara suprapunere.
O simpla succesiune poate avea un impact major: stimuleaza cresterea turismului intern, aduce un impact pozitiv asupra domeniului hotelier si a celorlalte segmente HoReCa, elimina blocajele din traficul rutier, dar si aglomeratia din statiuni. Putem dubla aceasta stimulare a economiei cu sustinerea educatiei printr-o succesiune a datei de debut al anului scolar in septembrie”, declara deputatul USR PLUS Alin Apostol.
180 de zile de scoala in loc de 162 cate sunt acum
La randul sau, Stefan Palarie, deputat USR-PLUS, a lansat o alta initiativa legislativa, care prevede implementarea a 180 de zile de scoala in loc de 162 cate sunt acum.
sustine ca elevii sunt incantati de initiativa. "Am primit foarte multe semnale pozitive din partea elevilor", sustine deputatul.