Cum arata criza sanitara in scoli: Peste 400.000 de elevi invata online, la doar o luna de la deschiderea noului an scolar
teste salivasorin cimpeanuepidemia in scoliinvatamanteducatie
Desi a trecut doar o luna de cand am intrat in noul an scolar, epidemia din Romania si-a pus amprenta si asupra sistemului de invatamant, 15% dintre elevi studiind deja online, din cauza infectarilor cu noul coronavirus.
In cifre, dupa cum a declarat miercuri ministrul Educatiei,
Sorin Cimpeanu, avem la aceasta ora 459.284 de copii care invata de acasa.
"6 din 7 copii care merg la scoala/ gradinita merita tot efortul si toata atentia autoritatilor. Numarul de copii/ elevi care studiaza online, indiferent de cauza, este de 459.284 (aproximativ 15% din numarul total de elevi si prescolari din sistemul de invatamant)", a declarat, miercuri, ministrul Educatiei.
peste 16.000 de copii si 5.000 de angajati din educatie sunt infectati deja
Elevii vor fi testati anti-Covid cu teste rapide, pe baza de saliva
Intre timp, se fac pasi spre achizitionarea
testelor rapide, pe baza de saliva, pe care Ministerul Educatiei si le doreste in scoli, pentru a se depista infectiile si a se putea adopta masuri rapide, astfel incat cazurile sa nu se inmulteasca.
Joi va fi lansata licitatia pentru cele 70 de milioane de teste-Covid de saliva. Conform
Edupedu, licitatia ar urma sa fie finalizata in doua saptamani.
"Facem documentatia, mai avem cateva puncte si maine dam drumul achizitiei publice. Mai departe, urmeaza depunerea ofertelor, cel mai probabil marti dimineata, ca sa le oferim timp sa ceara clarificari si dupa aceea depinde de numarul de ofertanti, fiindca Uniunea Europeana a aprobat 161 de teste, avem peste 220 de importatori si depinde cati vor veni. La licitatia de teste nazo-faringiene am avut 42 de oferte, estimez ca la testele pe baza de saliva am putea avea in jur de 80 de ofertanti. Imediat ce vom anunta castigatorii, vom incheia acordul-cadru, nu se va tine perioada de contestare, fiindca ai dreptul la negociere sa nu tii perioada aceasta.
Dupa ce incheiem acordul-cadru, il vom trimite la IGSU pentru punere in aplicare. Estimez ca licitatia se va finaliza in aproximativ doua saptamani”, a declarat Cornelia Nagy pentru Edupedu.ro.
"E vorba de o achizitie de nivel foarte mare, pentru ca au ramas din cele 14 saptamani de scoala din semestrul I, care urmeaza sa se incheie la finalul anului calendaristic, un numar de 11 saptamani, (...) 3,2 milioane de beneficiari. Avand in vedere ca procesul de screening necesita posibilitatea de testare a tuturor, inseamna circa 3,2 milioane de beneficiari in sistemul de educatie, inmultit cu doi, inseamna 6,4 milioane de teste non-invazive necesare saptamanal si, daca vorbim de 11 saptamani, rezulta 70 de milioane de teste non-invazive pe baza de saliva", explica ministrul Cimpeanu, intr-o conferinta de presa de saptamana trecuta.
Rezultatele acestor teste pe baza de saliva nu vor fi raportate in bilantul epidemiologic national. Pentru a se confirma un caz pozitiv, va fi nevoie de efectuarea unui test PCR care sa ateste infectarea. De asemenea, e important de mentionat ca, pentru folosirea acestor teste, nu e necesar acordul prealabil al parintilor.