Criza injectiilor letale in SUA: Domnul Franklin a fost executat in trei etape
executiisuamissouriinjectia letala
Nu cred ca exista pedeapsa mai aspra decat sa te gandesti zeci de ani la ziua in care vei muri si, mai ales, la modul in care vei muri. Din acest punct de vedere, condamnarile la moarte din Statele Unite si executarea lor, in unele cazuri dupa zeci de ani, sunt considerate, in Europa, ca fiind de o cruzime exagerata.
Tocmai de aceea cred ca Joseph Franklin (63 ani), un militant pentru suprematia rasei albe, responsabil pentru o serie de 22 de crime rasiste, intre 1977-1980, a rasuflat usurat cand a auzit ca, in sfarsit, va fi executat. El a fost declarat mort joi, 20 noiembrie, la o inchisoare din Missouri, Statele Unite, la ora locala 6:17 (14:17, ora Romaniei), dupa ce injectia letala cu Propofol si-a facut efectul. Nu stiu prin ce emotii a trecut domnul Franklin, caruia i s-a amanat executia cu sase ore, dupa un apel al Curtii Supreme a Statelor Unite, dar nici nu are importanta pentru un om care si-a recunoscut crimele cu seninatate si fara regrete. Pentru gratierea pedepsei lui cu moartea a militat chiar una dintre victimele sale, celebrul Larry Flynt, care sta de mai bine de 35 de ani intr-un scaun cu rotile din cauza unui glont pornit din arma domnului Franklin. Larry Flynt, celebrul proprietar al revistei Hustler, se facuse vinovat, dupa parerea domnului Franklin de difuzarea unei fotografii pornografice a unui cuplu mixt, iar asta ar fi adus serioase prejudicii rasei albe. Chiar daca victima a lansat autoritatilor statului Missouri un apel vibrant impotriva pedepsei cu moartea, guvernatorul Jay Nixon a refuzat sa-l gratieze pe criminalul rasist.
Totusi, un judecator al statului a oprit executia chiar inainte de a-i fi injectata substanta letala condamnatului, invocand “suferinta inutila” care ar fi putut-o provoca acestuia. Pusi in fata unei situatii nemaiintalnite, calaii domnului Franklin l-au trimis pe acesta inapoi in celula si au schimbat solutia mortala cu Propofol, care astfel era utilizat pentru prima data la o executie in Missouri. De altfel nu era prima amanare. Guvernatorul statului, Jay Nixon, mai amanase o data executia, la 23 octombrie, tocmai pentru ca nu se pusese la punct aceasta noua tehnica de executie, iar vechea substanta lipsea din stocuri. Chiar este penurie de injectii letale in Statele Unite! Iar autoritatile sunt nevoite sa gaseasca alternative si noi furnizori pentru a-si putea respecta termenele. Nu suna ciudat? Nu pare o scena dintr-o piesa de teatru al absurdului?
Din 9 februarie 2011 este prima executie care are loc in statul Missouri. Anul acesta au fost executati in Statele Unite 35 de condamnati la moarte.