Criza energetica tine si de noi. Ministrul energiei: Romanii sa mai stinga cate un bec
independenta energeticaministerul energiei
Cu totii ne dorim sa scapam de dependenta energetica fata de Rusia, in primul rand pentru a nu mai finanta, fara sa vrem, masinaria de razboi a lui Vladimir Putin. Doar ca, pentru a ne indeplini acest obiectiv, nu ar trebui sa ne punem sperantele doar in politicile guvernamentale, ci sa facem si noi ceva, la nivel individual. Acesta pare sa fie, printre randuri, mesajul ministrului Energiei, Virgil Popescu.
"Vrem sa scadem dependenta de gazele rusesti. Una din metodele pentru a scadea consumul si indirect dependenta de importuri este de a economisi.
Se pune problema sa incercam sa economisim, sa incercam sa stingem un bec, daca nu mai stam in acea camera, sa incercam sa dam cu un grad sau doua mai putin caloriferul sau centrala pe perioada de iarna. Nu stiu daca toti vom putea face asta, dar putem incerca.
O sa incepem o campanie de eficienta energetica la nivel national pentru a incerca sa educam acest lucru. Va fi o informare pe scara larga ce inseamna spre exemplu sa inchizi un bac, cat poti sa economisesti intr-o luna, intr-un an, ca sa intelegem ca poate din lucruri simple pot ramane bani in buget si putem reduce importurile", a spus oficialul, pentru Digi24, pe 29 iunie.
Te-ar putea interesa si: In regiune incepe sa se simta mirosul crizei din 2008: tara vecina cu Romania care aplica cea mai agresiva dobanda din ultimii 14 ani
Exporturile de energie sunt principala sursa de finantare a Kremlinului si, in pofida eforturilor depuse de blocul comunitar in a sanctiona
economia rusa pentru razboiul din Ucraina, statele membre continua sa pompeze bani grei Moscovei, pentru energia importata.
O mare parte din energia din regiune este asigurata de Rusia si, oricat ne-am dori sa devenim independenti si sa nu mai finantam Kremlinul, acest lucru nu se poate produce peste noapte.
UE finanteaza cu bani grei Rusia, pentru importurile energetice
Asa se face ca, de la inceputul razboiului, Rusia a incasat de la tarile Uniunii Europene 30 de miliarde de euro doar pentru petrol (cifra este de actualitate pana la 31 martie 2022). La aceasa suma colosala se adauga si alte 25 de miliarde de euro pentru gaze.
Foto: manager.ro/pixabay/twitter virgil popescu