Creste intretinerea la bloc. Treaba ei!
oug 23/2017oug 3/2018scumpire intretinereangajat part-time
Intretinerea la bloc creste semnificativ dupa aplicarea OUG 23/2017 si a OUG 3/2018
Ati observat ca a crescut costul intretinerii la bloc ? A crescut si o sa mai creasca.
Prima crestere
Deja, toti prestatorii de servicii au notificat asociatiile de proprietari cu privire la majorarea costurilor . Revolutia fiscala i-a atins grav. Locatarii vor suporta costurile suplimengtare ale prestatorilor.
In cazul aplicarii de la 1.01.2018 a split TVA, plata catre prestatorii respectivi se va aface astfel:
- se va plati in contul furnizorului/prestatorului contravaloarea consumului/serviciului facturat ;
- se va plati in contul de TVA al respectivului furnizor/prestator, contravaloarea TVA .
Administratorii vor avea o munca dubla de facut si, normal, vor cere si marire de salariu.
A doua crestere
Guvernul a adopatat OUG 3/2018, in data de 8.02.2018, prin care se “ „asigura conservarea venitului net pentru angajatii care lucreaza part-time, atat din sistemul public, cat si din privat. Mai exact, incepand cu luna ianuarie 2018, persoanelor care au contract individual de munca cu timp partial li se vor retine contributii de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate raportate la venitul brut de care beneficiaza, iar diferenta pana la nivelul contributiilor aferente salariului minim pe economie va fi suportata in numele angajatului de institutia bugetara angajatoare sau de catre angajatorul privat”.
Mai pe romaneste, Guvernul impune ca proprietarii sa suporte diferenta de contributii pentru personalul ce lucreaza in timp partial : ingrijitori, toboganisti, mecanici, fochisti, etc.
Autorul articolului isi pune in mod firesc o intrebare: “ce rost mai are sa ne intalnim in adunarea generala daca ceea ce decidem nu are niciun fel de valoare, atata timp cat Guvernul intervine intr-o entitate privata si atata timp cat impune in cadrul acestora suportarea unor costuri pentru servicii ce in mod concret nu sunt prestate, deci proprietarii nu beneficiaza de vreun serviciu”.
Pe listele de plata impuse locatorilor in luna februarie vor apare suplimentar, pe langa brutul stabilit prin negociere cu angajatii, si toate contributiile pana la valoarea salariului minim pe economie.
Pe lista de plata, ca printr-o vraja, cota lunara pentru servicii a crescut semnificativ : 5 lei gaze + 6 lei curent + 10 lei caldura + 8 lei gunoi + 10 lei servicii= 39 lei pe luna. La asta se adauga scumpirea costurilor cu serviciile din cauza cursului valutar.
Guvernantii au anuntat, in prealabil, ca se va scumpi nota cu 5 lei. Ca la Radio Erevan, de fapt nu sunt 5 lei, ci 50 de lei pe luna.
Informatii culese din articolul “ A crescut si creste din nou intretinerea la bloc. O noua povara in sarcina locatarilor”, Gelu Pusca, Adevarul.ro, 14.02.2018.