Cresc taxele si costul traiului in Bucuresti: pe ce vei plati mai mult, daca locuiesti in Capitala
scumpiritaxe bucuresti 2022taxe 2022
Anul 2022 nu va debuta in conditii prea favorabile pentru bucuresteni, cel putin din punct de vedere financiar. Acestia trebuie sa se pregateasca sa achite o taxa mai consistenta pentru parcarea de resedinta, taxe mai mari pentru ridicarea gunoiului menajer, dar si facturi mai usturatoare la incalzire, daca sunt racordati la sistemul termic centralizat.
Taxa de resedinta va fi majorata, din ianuarie 2022, de la 84 de lei/an la 600 de lei pentru cetatenii care locuiesc in centrul orasului. Nici locuitorii din zonele de periferie nu sunt feriti de scumpiri, desi, in cazul lor, vorbim despre o suma mai mica. Astfel, pentru parcarea pe resedinta, la periferia Bucurestiului, taxa se majoreaza de la 37 de lei/an, la 3000 de lei/an.
Prin urmare, pentru zona A taxa este de 600 lei/an, pentru zona B - 500 lei/an, pentru zona C - 400 lei/an, pentru zona D - 300 lei/an.
Prin comparatie, tarifele pe zone, pentru 2021, au aratat astfel: 84 lei/an in zona A, 66 lei/an in zona B, 55 lei/an in zona C, 37 lei/an in zona D.
”La solicitarea primarilor de sector din Bucuresti, in Consiliul General s-a votat azi si majorarea taxelor pentru parcarile de resedinta. Aceste taxe vor creste efectiv incepand cu 2022 si vor ajunge pana la o suma cuprinsa intre 300 si 600 de lei pe an, in functie de zona.
E de subliniat ca banii din aceste taxe ajung la primariile de sector, iar primarii de sector au cerut majorarea acestor taxe pentru cresterea bugetelor sectoarelor, urmand astfel sa se asigure si mai buna intretinere a acestor parcari”, a precizat Nicusor Dan prin intermediul unei postari pe pagina sa de Facebook din aprilie 2021.
Totusi, in unele primarii de Sector, exista reguli mai speciale. De exemplu, conform Hotnews, "in Sectorul 3 se face licitatie daca exista mai multe cereri pentru un loc de parcare liber, iar cine ofera mai mult, acela castiga. Cel mai scump loc de parcare atribuit in sectorul 3 s-a ridicat la 4.000 lei/an, iar o medie la licitatie este de 1.000 lei/an.
Majorarea preturilor la parcarea de resedinta a fost ceruta de primarii de Sector, motivand ca actualul pret este prea mic si nu permite intretinerea parcarilor sau amenajarea unora noi".
Se dubleaza taxele pentru ridicarea gunoiului menajer in Sectorul 2
Vestile proaste nu se opresc aici pentru bucuresteni. Cei care locuiesc in Sectorul 2 vor plati o taxa dubla pentru ridicarea gunoiului menajer, tot din 2022.
Prin urmare, pentru ridicarea unei pubele de 120 l de deseuri reziduale, in care nu se afla deseuri reciclabile, vor plati 8,24 lei, iar pentru una de 240 l - 16,47 lei. O familie produce cam o pubela mica pe saptamana, daca pune separat deseurile reciclabile. Pentru deseurile reciclabile, cetatenii vor plati 0,99 lei pe tona, fara TVA, pretul fiind subventionat de Primarie. Daca nu colecteaza selectiv, tariful este 10,21 lei pe pubela de 120 l si 20,43 pentru pubela de 240 l. Cetatenii pot incheia contracte cu Supercom pana la finalul anului.
Tot pana atunci, cetatenii vor plati taxa de 10 lei/luna/pe persoana instituita de primarie, daca nu incheie contract. De la 1 ianuarie 2022, Consiliul Local Sector 2 a decis ca locuitorii din sector care nu au incheiat pana la data respectiva contract individual de salubrizare cu Supercom vor plati o taxa de de 21,27 lei/luna. La o familie de 3 persoane asta inseamna aproape 65 lei/luna, dublu fata de situatia in care au contract cu Supercom si colecteaza selectiv.
Se scumpeste si gigacaloria
Caldura din locuinte ii va costa mai mult pe bucurestenii racordati la sistemul centralizat. Va amintim ca edilul general a propus de la 1 decembrie o crestere a pretului gigacaloriei de la 164 lei la 280 lei, ceea ce s-ar traduce intr-o majorare cu 70%.
Urmeaza ca propunerea sa fie adoptata sau respinsa de Consiliul General.
Cat ii va costa, concret, pe bucuresteni? Ei bine, sa luam exemplul unei simple garsoniere, cu un consum lunar de 1 gigacalorie. In acest caz, factura creste de la 164 la 280 lei.
In aceeasi ordine de idei, pentru un apartament de trei camere, cu 3 gigacalorii consumate lunar, factura va ajunge la 840 de lei pe luna, de la 492 de lei.
Scumpirile la gigacalorie vor fi suportate de 1.200.000 de locuitori (aproximativ 50% din populatia Bucurestiului), care sunt racordati la sistemul centralizat.