Cresc preturile globale la ceai
ceaipreturikenyaproductiesecetacontracte
Pretul ceaiului a crescut la cea mai inalta cota din ultimii doi ani si jumatate, pe fondul recoltelor slabe din cele mai importante tari producatoare.
Seceta, ploile tot mai rare si ingheturile au influentat in mod negativ productia de ceai din Kenya, cel mai mare exportator de ceai negru. Un muson a redus estimarile privind productia din India si Sri Lanka, alti doi exportatori importanti.
Pretul en-gros al celui mai calitativ ceai negru - cunoscut drept broken pekoe 1 sau BP1 - a a crescut cu 41%, de la inceputul anului si luna trecuta a trecut de 4 dolari pe kilogram, un nivel comparabil doar cu cel de la finele lui 2009, cand preturile au ajuns chiar si la 5,45 dolari pe kilogram.
Majorarea preturilor va fi resimtita de toti amatorii de ceai din lume, de la cei din Cairo, pana la cei din Londra sau Los Angeles. Bautorii de ceai din tarile sarace, precum Afganistan si Pakistan, vor fi foarte afectati de aceasta criza a ceaiului, deoarece profiturile retailerilor sunt mai mici decat cele inregistrate in occident.
Totusi, Kaison Chang, secretarul grupului interguvernamental al ceaiului din cadrul FAO (Food and Agriculture Organisation), care apartine de ONU, a declarat ca retailerii nu vor aplica preturi excesiv de ridicate.
Spre deosebire de cafea, ceaiul nu se tranzactioneaza in schimburi pe baza de contracte futures, ci prin tranzactii fizice, saptamanal, la licitatiile din Mombasa, Kenya.
Traderii si analistii considera ca preturile ar putea urca si mai sus in acest an, pe masura ce productia va fi tot mai saraca si risca sa afecteze piata. Productia kenyana de ceai a fost de 158.000 tone in primele 6 luni ale acestui an, in scadere cu 11,3% fata de 2011, potrivit Tea Board of Kenya. Productia din India si Sri Lanka va fi, cel mai probabil, cu 5-10% mai mica in 2012, a mai spus Kaison Chang.
"Exista indicii potrivit carora preturile vor creste destul de mult", a spus Chang. Scaderea productiei va duce preturile pana la 4,50 dolari pe kilogram.
Cei mai mari importatori de ceai din lume - Rusia, Marea Britanie, Pakistanul si Orientul Mijlociu - au strans stocuri de ceai in ultimele luni, spun traderii. Intr-un raport recent, Van Rees, un trader olandez de ceai, a sustinut ca se asteapta ca preturile sa "se tempereze si sa creasca apoi in iarna".
Dar cererea pentru ceai este tot mai mare in India si China, cei mai mari exportatori traditionali. "Consumul in China si India a crescut vertiginos in ultimii cinci ani si acest fapt a contribuit la cresterea preturilor", a mai explicat Kaison Chang.