Coronavirusul a lasat definitiv fara loc de munca peste 300.000 de romani
locuri de muncasomajsomaj tehniccrizacoronacriza
Coronavirusul face si victime colaterale. Economia, greu incercata de pandemie, refuleaza prin concedieri masive. Peste 300.000 de romani au ajuns someri cu acte in regula, din cauza crizei sanitare.
303.945 de contracte de munca au fost incetate in Romania, din 16 martie pana pe 4 mai, in contextul pandemiei de coronavirus, conform datelor transmise luni de Ministerul Muncii.
Cele mai afectate zone economice in care au avut loc cele mai multe concedieri sunt comertul cu ridicata si amanuntul si repararea autovehiculelor si motocicletelor, unde 55.395 de oameni au contractele de munca incetate.
In clasamentul celor mai afectate activitati economice regasim in continuare industria prelucratoare, cu 53.238 de contracte incetate si sectorul constructiilor, cu 42.175 de someri.
Pe langa aceste peste 300.000 de contracte de munca incetate, alte 902.678 de contracte au fost suspendate pe perioada starii de urgenta din Romania.
Diferenta dintre cele doua tipuri de suspendare a activitatii consta in faptul ca cei ale caror contracte au fost incetate trebuie sa isi caute alt loc de munca si nici nu beneficiaza de indemnizatia de somaj tehnic. Ceilalti peste 900.000 de romani trimisi in somaj tehnic au o sansa de a reveni la locul de munca si beneficiaza de somajul tehnic.
Referitor la plata somajului tehnic, premierul Ludovic Orban a anuntat ca acesta va fi platit si dupa incheierea starii de urgenta, care va avea loc pe 15 mai.
Guvernul lucreaza in prezent la o strategie privind somajul tehnic dupa 15 mai
Conform declaratiilor de sambata trecuta ale ministrului Muncii, cel mai probabil se va prelungi acordarea somajului tehnic si dupa incetarea starii de urgenta.
Masuri pentru relansarea economica
Totodata, ministrul Muncii a anuntat ca Executivul lucreaza si la un set de masuri care sa ajute firmele care au rezistat crizei si vor sa isi dezolte activitatea.
"Impreuna cu ceilalti colegi, gandim un pachet de masuri care sa vina inclusiv in sprijinul celor care vor sa-si faca o reorientare in activitate sau vor sa-si dezvolte activitatea pe baza experientei avute in aceasta criza, oameni care s-au straduit sa-si tina activitatea in picioare in pofida greutatilor”, a precizat Violeta Alexandru.
Subiectul relansarii economice a fost reluat, la inceputul acestei saptamani de Ludovic Orban. El a spus ca se gandeste sa lanseze un fond de investitii.
Acesta a mai spus ca autoritatile vor adopta un act normativ care va crea un mecanism de garantare pentru capitalul de lucru si pentru investitii si pentru companiile care nu pot accesa IMM Invest. „Va deveni operationala o schema de ajutor de stat pentru reducerea pretului la energie electrica prin diminuarea cuantumul certificatelor CO2. (...) Punem la punct o schema de ajutor de stat care deja functioneaza in 5 tari europene. E o schema de ajutor de stat de garantare si de implicare in asigurarea creditului comercial. Creditele de consum sunt foarte importate”, a explicat Ludovic Orban.
In opinia premierului, cifrele lasate in urma de pandemie nu sunt atat de rele pe cat se astepta in acest moment.
"Pot sa va spun ca fata de previziunile unor analisti privitor la caderea economica, lucrurile stau mai bine decat ne asteptam. Ne-am uitat la incasarile la bugetul de stat si cel de sanatate. Scaderile sunt mai mici decat previziunile care au fost facute. Acest lucru se datoreaza si masurilor economice pe care le-am adoptat”, a spus Orban.