Coreea de Nord da armele nucleare pe alimente
coreea de nordsuaprogram nuclearalimente
Coreea de Nord ar urma sa primeasca din partea SUA 240.000 de tone de produse alimentare ca ajutor. Surse din administratia de la Washington au precizat ca primele 20.000 de tone vor fi livrate dupa ce se vor primi asigurarile necesare ca produsele nu vor fi distribuite elitei regimului de la Phenian, ci vor ajunge la populatia aflata in dificultate.
Reprezentantii celor doua state vor incepe miercuri, la Beijing, China, o noua runda de negocieri cu privire la ajutorul alimentar pe care Washingtonul l-ar putea oferi Phenianului in schimbul incetarii programului nuclear, potrivit unor surse diplomatice.
Negocieri cu rezultate pozitive
Cu doua saptamani in urma a avut loc, tot in capitala Chinei, prima runda de negocieri pe care cele doua state le-au avut dupa moartea fostului lider nord-coreean Kim Jong-Il.
Delegatia americana este condusa de Robert King, trimisul special al SUA pentru drepturile omului in Coreea de Nord. "Confirm ca sunt rezultate pozitive", a declarat acesta agentiei Xinhua.
Saptamana trecuta, Coreea de Nord s-a angajat sa instituie un moratoriu asupra experimentelor cu arme nucleare si cu rachete balistice, cat si cu privire la activitatile de imbogatire a uraniului, acceptand ca Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) sa verifice pe teren respectarea acestui angajament.
Aceste evolutii survin in contextul publicarii recente in SUA a unor fotografii facute din satelit, in care apar imagini cu un reactor nuclear nord-coreean, care, desi nu pare a fi operational, ar putea fi folosit la producerea de arme nucleare.
Americanii se tem ca alimentele nu vor ajunge la populatie
In urma acestei noi runde de negocieri, Coreea de Nord ar urma sa primeasca din partea SUA 240.000 de tone de produse alimentare ca ajutor. Surse din administratia de la Washington au precizat ca primele 20.000 de tone vor fi livrate dupa ce se vor primi asigurarile necesare ca produsele nu vor fi distribuite elitei regimului de la Phenian, ci va ajunge la populatia aflata in dificultate.
SUA mai spera ca un asemena acord va crea premisele reluarii negocierilor cu privire la dezarmarea nucleara a acestei tari asiatice, discutii suspendate in luna aprilie 2009 si la care au mai participat, pe langa Coreea de Nord si SUA, China, Japonia, Rusia si Coreea de Sud.