Cine are dreptul sa conteste amenzile de pe perioada starii de urgenta
amenzistare de urgentacurtea constitutionalaordonanta de urgenta 34/2020sanctiuni contraventionale
Miercuri, Curtea Constitutionala a Romaniei a declarat neconstitutionala Ordonanta de Urgenta 34/2020 prin care au fost majorate amenzile date pentru incalcarea prevederilor ordonantelor militare. Mai mult decat atat, CCR spune ca Ordonanta in cauza este in integralitate neconstitutionala, iar presedintele si-a depasit atributiile instituind stare de urgenta si ca Parlamentul trebuia sa conteste decretul de instituire a starii de urgenta, care s-a dat cu "depasirea cadrului legal".
Practic, amenzile se reintorc la cuantumul initial, din prima parte a starii de urgenta, respectiv intre 100 si 5.000 de lei. Amenzile date de la instituirea starii de urgenta, de pe 16 martie pana pe 1 aprilie, cu valoarea cuprinsa intre 100 si 5.000 de lei, raman valabile si autoritatile pot aplica in continuare aceste amenzi, pana pe 15 mai. Amenzile date in prima parte a starii de urgenta nu au fost declarate neconstitutionale.
De la acest moment, insa, autoritatile
au majorat aceste amenzi. Astfel, s-a ajuns la sume de pana la 20.000 de lei pentru amenzile acordate persoanelor fizice si pana la 70.000 de lei pentru persoanele juridice. Marea problema sesizata de CCR a fost insa faptul ca legea era neclara si interpretativa, practic nefiind deschise situatiile in care se poate opta pentru un anumit nivel al amenzii.
CCR a declarat neconstitutionale aceste amenzi, si astfel, cei care au fost sanctionati cu
AMENZI MAJORATE, nu trebuie sa le plateasca.
Insa amenzile nu se anuleaza de la sine! Oamenii trebuie sa le conteste in instanta. De aici, parerile avocatilor sunt impartite, unii considerand ca e suficient ca instanta sa admita contestatia, si amenda sa fie deja eliminata, altii fiind de parere ca e nevoie de un proces.
De asemenea, unii avocati spun ca, indiferent daca s-a depasit sau nu termenul prevazut pentru contestatie, sau daca amenda a fost deja platita, oamenii se pot adresa instantei!
"Nu se anuleaza de drept procesele verbale. Fiecare cetatean care considera ca a fost sanctionat pe nedrept trebuie sa se adreseze justitiei, dar trebuie inca o conditie: sa mai fie in termenul de contestare”, e de parere Augustin Zegrean, fost presedinte al CCR.
Oamenii se pot adresa instantelor de judecata pentru a contesta aceste amenzi, pana la finalul lunii mai.
Dupa decizia CCR,
premierul Orban a reactionat dur, acuzand magistratii Curtii ca sunt de partea celor care incalca legea.
De asemenea, ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, scuza Guvernul si spune ca
scopul acestor amenzi nu a fost acela de a strange bani la buget, asa cum a fost acuzat Cabinetul Orban, ci de a proteja cetatenii.
Pe perioada starii de urgenta, adica din data de 16 mai pana in prezent, in Romania s-au aplicat sanctiuni contraventionale pentru incalcarea Ordonantelor Militare, in valoare totala de aproximativ 120 de milioane de euro. Datele oficiale arata ca au fost date nu mai putin de 300.000 de sanctiuni contraventionale.
Citeste si:
AMENZI pentru cine nu poarta masca de protectie, dupa 15 mai