Christine Lagarde este noul sef al FMI
christine lagardefmigreciachinamircea geoana
Ministrul de Finante francez Christine Lagarde a fost numit in fruntea Fondului Monetar International (FMI). Astfel, postul ramane in mainile europenilor, intr-o perioada dominata de teama ca Grecia va intra in incapacitate de plata.
Lagarde isi va incepe mandatul de cinci ani pe 5 iulie. Principala sa prioritate este ameliorarea crizei din Grecia, care ameninta sa trimita lumea intr-o
noua criza financiara.
La cateva minute dupa ce a fost numita in functie, frantuzoaica a presat statul elen sa treaca urgent la reforme si masuri de austeritate. "Daca am un mesaj pentru Grecia in aceasta noapte, acesta este un apel la opozitia greaca sa sustina partidul aflat la guvernare in spiritul unitatii nationale", a declarat Lagarde, la televiziunea TF1.
Lagarde, 55 de ani, este prima femeie care conduce
Fondul. Toti directorii de pana acum ai institutiei au fost europeni.
Ea ii succede lui Dominique Strauss-Kahn, nevoit sa demisioneze din functia de director al FMI in urma unui scandal sexual, declansat dupa ce o camerista de hotel l-a acuzat de viol. Acesta a negat acuzatiile si a pledat nevinovat.
Principalul competitor al lui Lagarde pentru postul de director general al FMI a fost guvernatorul bancii centrale a Mexicului, Agustin Carstens.
Frantuzoaica a beneficiat in cursa, pe langa Franta, de sprijinul unor state puternice, precum
Germania si
China. Si in tara noastra mai multi politicieni, printre care si presedintele Senatului, Mircea Geoana, si-au afirmat sustinerea pentru Christine Lagarde. Acesta a considerat ca sustinerea frantuzoaicei ar aduce beneficii si relatiei cu Franta, "care si asa este destul de agitata".
Un negociator dur
Lagarde este recunoscuta ca un negociator foarte bun, care reuseste sa ajunga la intelegeri in conditii dificile. Ea va trebui insa sa se distanteze de tara mama, Franta, chiar si de problemele Greciei, si sa actioneze neutru.
Fondul Monetar International este o agentie interguvernamentala care actioneaza pentru a mentine stabilitatea ratelor de schimb si a sistemelor internationale de plati. Reuseste acest lucru furnizand sprijin tarilor care au probleme economice si care reprezinta un pericol pentru economia globala