Chinezii cumpara o mina de cupru de la Glencore, pentru 6 miliarde de dolari
consortiuglencorexstratacupruchinaretail
Un consortiu chinez cumpara mina de cupru a Glencore Xstrata din PERU, pentru suma de 6 miliarde dolari; aceasta reprezinta una din cele mari achizitii miniere realizate pana acum de investitorii chinezi.
Consortiul este condus de MMG Limited si include gigantul Citic Metal din China, scrie BBC.
Achizitia va fi supusa atentiei autoritatilor si ar urma sa se incheie la finele lunii septembrie.
Analistii estimeaza ca Glencore va folosi banii din vanzarea minei de cupru pentru a-si achita o parte din datorii.
Mina va produce peste 450.000 tone de cupru pe an (in primii cinci ani de functionare).
China se bazeaza foarte mult pe cupru, mai ales in industria electronica. Ivan Glasenberg, CEO-ul Glencore, a explicat: "De cand am cumparat Xstrata... echipa noastra a decis sa reduca riscul asociat minei din Peru si iata ca am primit o oferta excelenta din partea consortiului".
"Dorim sa le oferim un plus de valoare actionarilor nostri", a mai spus Glasenberg.
Glencore si Xstrata au fuzionat in mai 2013. China a aprobat tranzactia dupa ce Glencore a fost de acord sa isi vanda participatia detinuta in proiectul minei de cupru Xstrata din Peru, catre un cumparator aprobat de chinezi. Gigantul minier s-a angajat sa furnizeze un volum minim de cupru catre China, in urmatorii opt ani.
Autoritatile au considerat ca fuziunea dintre Glencore si Xstrata ar genera un monopol prea mare asupra pietei cuprului. China este cel mai mare cumparator de cupru din lume.
Tranzactia cu mina de cupru din Peru survine la cateva zile dupa ce lantul britanic de magazine universale House of Fraser si-a vandut participatia majoritara in business-ul sau catre conglomeratul chinez Sunpower, pentru 803 milioane dolari.
Aceasta achizitie reprezinta cea mai mare investitie a chinezilor in retailul international si Sanpower detine 89% din actiunile House of Fraser.
La inceputul acestui an, Lenovo a facut achizitii in valoare de 5 miliarde dolari, printre care si pe cea a diviziei de servere low-end din cadrul IBM.