China doreste sa infiinteze cinci noi banci private in 2014
chinabancireformacreditereglementarishanghai
Pana la cinci banci private vor fi infiintate in China la nivelul acestui an, pe masura ce guvernul doreste sa deschida sectorul bancar si sa incurajeze competitia in industria financiar-bancara, informeaza BBC.
Bancile vor functiona sub supravegherea autoritatilor bancare chineze. Finantarea privata va fi folosita fie pentru a restructura bancile existente, fie pentru a deschide alte banci noi, "care isi vor asuma propriile riscuri".
China cauta de ceva timp o cale prin care sa detensioneze sectorul financiar foarte restrictiv, in scopul cresterii economiei.
Decizia Chinei survine intr-un moment de ingrijorare cu privire la activitatile bancare subterane din a doua economie a lumii.
In ultimii ani, impruturile exercitate de companiile nebancare au crescut rapid in China, alimentand nivelul datoriilor.
Expertii spun ca activitatile bancare subterane reprezinta un risc enorm pentru cresterea economica a Chinei, iar creditarea este tot mai lipsita de transparenta.
Politicienii chinezi nu au stat insa cu mainile in buzunare si au venit cu noi reglementari ale sectorului bancar.
Draftul nu a fost inca publicat, dar multi jurnalisti indica o mobilizare pentru o mai mare mobilizare si monitorizare a bancilor suspecte.
Totusi, economia chineza a avut si beneficii, de pe urma activitatilor financiar-bancare din linia a doua a "frontului".
"Emergenta bancilor "din umbra" este un rezultat evident al dezvoltarii si inovatiei", se arata in documentul chinez citat de Financial Times.
"Aceste banci sunt complementare celor traditionale si joaca un rol pozitiv in economia reala, oferind acces la creditare si investitii pentru cetatenii de rand".
Documentul arata ca in China, "riscurile asociate shadow banking-ului se afla sub control".
Totusi, dupa cum a demonstrat criza financiara din 2008, "riscurile activitatilor bancare secundare sunt complexe si ascunse, iar vulnerabilitatile se extind rapid, generand probleme sistematice".
Reforma bancara in China
Din cauza economiei in stagnare, Beijingul cauta o cale de relaxare a pietelor financiare. Multi economisti au spus ca deschiderea sectoarelor bancare reprezinta calea spre succes, in cazul Chinei.
In decembrie 2013, banca centrala a Chinei a permis bancilor sa faca tranzactii reciproce cu depozite, folosind un produs financiar denumit "certificat de depozit".
Dobanda certificatelor va fi determinata de piata, spre deosebire de depozitele obisnuite, care sunt reglementate de autoritatile chineze competente.
In septembrie 2013, China a lansat o zona de comert liber in Shanghai, unde sectoarele-cheie vor fi mai libere sa-si desfasoare activitatea. Printre masuri se numara si dobanzile dictate de piata.
Luni, autoritatea bancara chineza a declarat ca "vor fi lansate tot mai multe reglementari, care sa sustina reforma bancara in zona de comert liber din Shanghai".