Cheltuielile militare in crestere - peste tot in Europa si in Romania
cheltuieli militarebuget pentru aparare
Cheltuielile pentru inarmare se afla in crestere la nivel global, potrivit rezultatelor raportului publicat de Institutul international pentru cercetarea pacii Stokholm (SIPRI).
Statele Unite raman pe primul loc in topul cheltuielilor pentru inarmare, cu o cifra de 596 miliarde de dolari. Dupa varful inregistrat in 2010, cheltuielile militare ale SUA au scazut cu 21%, in principal datorita retragerii aproape complete a trupelor din Afganistan si Irak. In 2015, cheltuielile au continuat sa scada, dar cu o rata mica, si vor ramane constante in 2016, potrivit estimarilor.
China se afla pe locul al doilea, desi totalul bugetului pentru cheltuieli militare continua sa fie de trei ori mai mic decat al Statelor Unite. Nivelul acestora a crescut cu 7,4% anul trecut si va ramane in crestere.
Arabia Saudita a luat locul Rusiei in acest top, in principal din cauza devalorizarii rublei. Caderile bruste ale pretului petrolului au scazut rata de crestere a cheltuielilor pentru operatiuni militare.
Cu toate acestea, Arabia Saudita si Rusia au inregistrat anul trecut cele mai mari nivele ale cheltuielilor militare din 1990: 13,7% din PIB, respectiv 5,4% din PIB).
Cheltuielile militare au crescut cu 1,7% in Europa, anul trecut. In Europa de Est, nivelul acestora a crescut cu 90% comparativ cu anul 2006. Marea Britanie, Franta si Germania ocupa primele 3 pozitii, cu o crestere semnificativa estimata si pentru anii urmatori.
Romania a cheltuit un total de 2,5 miliarde de dolari pentru aparare, echivalentul unei cresteri de 11%. Mai mult, in vederea alinierii la conditiile stabilite de NATO, guvernul intentioneaza sa creasca nivelul cheltuielilor militare, astfel incat procentul din PIB sa ajunga de la 1,4 (in 2015) pana la 2% in 2017.
La inceputul anului 2016, bugetul militar al Romaniei indica o crestere cu 53%.
Cu exceptia Rusiei, care continua sa fie afectata de caderea preturilor petrolului, statele din Europa Centrala si de Est vor mari cheltuielile pentru inarmare in 2016.
Sursa:
sipri.org