Cel mai nou beneficiu pentru angajatii din SUA: Angajatorii ii ajuta pe imigranti sa obtina cetatenia
beneficiisuacetatenienaturalizareeforturiangajati
Pentru imigrantii care se afla in cautarea Visului American (daca mai exista asa ceva), unii angajatori contribuie acum la facilitarea obtinerii cetateniei.
Spitalele, hotelurile si fabricile de haine fac echipa cu avocatii pentru imigratie pentru a le oferi asistenta strainilor, acesta fiind unul din cele mai noi beneficii acordate in Los Angeles, Miami, Washington si Silicon Valley, unde se doreste naturalizarea a 8,5 milioane imigranti legali, care pot obtine cetatenia americana.
Efortul reprezinta un castig, atat pentru angajati cat si pentru angajatori: Angajatii evita taxele legale si nu trebuie sa se prezinte la biroul de avocatura, pentru a semna solicitarile de cetatenie; companiile genereaza o mai mare legatura cu angajatii imigranti si costurile sunt mici, deoarece aici se implica si ONG-urile.
"Generezi un sentiment de fidelitate", a spus Leonie Timothee, manager HR la InterContinental Miami, un hotel de lux care a ajutat sase angajati sa obtina cetatenie in 2012.
In cele mai multe situatii, un imigrant poate aplica sa devina cetatean american, dupa ce a avut carte verde timp de cinci ani si trece testele de engleza si educatie civica. Oamenii nu se mai prezinta insa la probe, deoarece nu isi permit sa plateasca taxele, se tem ca nu stapanesc limba engleza sau nu cunosc procedeele, arata studiile.
In timp ce firmele tehnologice sponsorizeaza angajatii straini pentru a obtine vize si carti verzi, cele mai multe companii nu s-au implicat in procesul de naturalizare. Implicarea lor se rezuma la parafarea documentelor pentru munca.
Incepand cu 2012, 19 companii au semnat un angajament pentru a participa la un efort al Forumul National de Imigratie de la Washington, in scopul sustinerii strainilor care vor cetatenie americana. Ei s-au concentrat asupra Proiectului Bethlehem, referitor la angajatii platiti modest, care se confrunta deseori cu cheltuieli in plus din cauza naturalizarii, precum un program lung de munca si navetele pe distante lungi; de asemenea, ei nu au bani sa isi angajeze un avocat in domeniul imigratiei, care sa ii ajute in demersul juridic de obtinere a cetateniei.
Anul trecut, 19 companii au semnat un acord de participare la NIF, pentru a ajuta cetatenii straini sa devina americani cu acte in regula. Proiectul vizeaza angajatii cu salarii mici.
Unii angajatori merg si mai departe si platesc aplicatia de naturalizare de 680 dolari si deduc finantarea din salariile angajatilor, a declarat Jennie Murray, managerul Bethlehem Project.
Unele companii ofera, de asemenea, cursuri pentru angajati. Trump International Beach Resort din Sunny Isles, Fla, plateste cursuri de limba engleza pentru a-i ajuta pe cetateni sa promoveze testele pentru cetatenie, a declarat Linda Geyer, managerul hotelului. Hotelul ofera si imprumuturi fara dobanda si le permite angajatilor sa lucreze in concediu, pentru a acoperi costurile procesului de obtinere a cetateniei.
In timp ce sindicatele au jucat mereu un rol in sustinerea naturalizarii angajatilor, companiile s-au abtinut de la asemenea actiunii. Dar aceleasi companii doresc sa ii ajute acum pe angajatii cu salarii mici, pe masura ce imigratia in SUA a scazut si economia s-a imbunatatit, a spus Louis DeSipio, profesor de stiinte politice si studii Chicano/Latino la Universitatea din California, Irvine. l a precizat ca firmele mari, cu un numar urias de angajati, se vor implica mai des in asemenea eforturi de naturalizare.