Cea mai mare infractiune cibernetica din SUA, facuta de est-europeni
fraudainfractiuni ciberneticesuacarduri de creditcarduri de plati
Procurorii federali au pus sub acuzare cinci persoane responsabile pentru spargerea unor retele si frauda cu carduri de credit care au costat companiile mai bine de 300 de milioane de dolari. Acesta este cel mai mare caz de infractiuni cibernetice care a fost vreodata pus pe rol in istoria SUA.
Acuzatorii au facut publice si mai multe vulnerabilitati ale Nasdaq, desi nu au dat prea multe detalii despre atacuri in sine. Printre companiile care au fost tintite de hackeri se numara o franciza Visa Inc., J.C. Penney Co, JetBlue Airways Corp si retailerul francez Carrefour SA.
Autoritatile ii urmaresc pe acesti hackeri de ani buni. Multe din aceste spargeri au mai fost raportate, dar se pare ca aceasta este prima oara cand apare si numele Nasdaq, potrivit Reuters.
Procurorii sunt foarte rezervati cand fac estimarile pentru pagubele provocate de cei cinci acuzati care provin din Rusia si Ucraina. Acestia au furat peste 160 de milioane de serii de carduri de plata, rezultand in pierderi de peste 300 de milioane de dolari.
Autoritatile din New Jersey au spus ca fiecare din cei acuzati aveau o anumita specializare: rusul Vladimir Drinkman, 32 ani, si Alexandr Kanilin, 26 de ani, erau cei care spargeau retelele, in timp ce Roman Kotov(32 de ani) le “curata” de informatii.
Se presupune ca acestia si-au ascuns activitatile folosindu-se de servicii de web-hosting furnizate de Mikhail Rytikov (26 de ani), din Ucraina. Rusul Dmitriy Smilianets, in varsta de 29 de ani este acuzat ca vindea informatiile furate si distribuia profiturile.
Potrivit acuzatorilor, acestia cereau 10 dolari pentru un card american, 15 dolari pentru unul canadian si 50, pentru unul european.