Ce drepturi vor avea refugiatii ucraineni in Romania, dupa activatea mecanismului de protectie al UE
refugiati ucrainenipiata munciijoburi refugiatilocuri de munca
Comisia Europeana a decis, in data de 3 martie, introducerea mecanismului de protectie temporara pentru cetateni ucraineni. Ca urmare a acestei decizii, autoritatile romane au confirmat, in cadrul unei conferintei de presa oficiale care a avut loc vineri, 4 martie, faptul ca mecanismul va fi aplicabil si in Romania pentru acei cetateni ucraineni care aleg sa ramana in tara noastra. Ne explica mai multe despre ce inseamna acest mecanism si care sunt implicatiile sale, Raluca Bontas, Partener, si Mihaela Vechiu, Manager, Servicii Dedicate Angajatorilor Globali, Deloitte Romania:
Mecanismul de protectie temporara presupune un proces simplificat care, cel mai probabil, va consta in: solicitarea scrisa/orala a cetateanului ucrainean catre autoritatile romane (cum ar fi Politia de Frontiera, Inspectoratul General pentru Imigrari); decizia autoritatilor romane cu privire la statutul acordat cetatenilor respectivi; eliberarea documentelor oficiale pentru sederea in Romania (permis de sedere).
Ucrainenii vor beneficia, de exemplu, de acces liber pe piata muncii din Romania
Ulterior aprobarii cererii pentru protectie temporara, cetatenii ucraineni vor beneficia, printre altele, de acces liber pe
piata muncii din Romania (cu drepturi asociate calitatii de angajat); acces la sistemul public de sanatate; acces la educatie in sistemul public; ajutor social in cazul in care nu au mijloace de intretinere suficiente.
In acest context, este de asteptat ca autoritatile romane sa implementeze mai multe prevederi de acest gen in perioada urmatoare, dat fiind ca mediul de afaceri, ONG-urile, voluntari si alte entitati interesate lucreaza intens in mai multe directii pentru a asigura o integrare facila a vecinilor nostri ucraineni in Romania, in aceste vremuri extrem de dificile pentru ei.
Tot referitor la munca, ucrainenilor li se deschid multe oportunitati in Romania, daca au de gand sa ramana aici mai mult timp. De exemplu, de curand a luat nastere o platforma de recrutare pentru refugiati, unde ucrainenii isi vor putea gasi mai usor de munca la noi in tara.
"Start-up-ul romanesc de tehnologie Jobful, impreuna cu acceleratorul de inovatie InnovX-BCR, au dezvoltat in timp record o platforma de recrutare dedicata cetatenilor ucrainieni refugiati pe teritoriul Romaniei. Platforma Jobs for Ukraine, dezvoltata cu sprijinul partenerilor de tehnologie Druid AI, Microsoft si EY Romania, reprezinta o initiativa de sustinere a cetatenilor din Ucraina ce vor ramane pe teritoriul Romaniei pe termen mediu si lung, si sunt in cautarea unui loc de munca", transmit initiatorii proiectului.