Cazul avionului disparut in largul coastei de sud a Vietnamului: Interpolul ia pozitie
avionmalaeziaincident aviaticinterpoldeclaratieronald noble
In timp ce ipoteza unui atac terorist, in cazul avionului disparut in largul coastei de sud a Vietnamului, este tot mai des vehiculata, seful Interpol spune ca ambele pasapoarte europene furate si folosite de catre doi pasageri ai zborului disparut de pe radare in noaptea de vineri spre sambata, se aflau de mult timp in baza de date a organizatiei.
Ambele pasapoarte, unul austriac si altul italian, folosite pentru zborul cu indicativul MH 370, au fost furate in Tailanda. Interpolul sustine ca cele doua pasapoarte au fost introduse in baza sa de date in 2012, respectiv in 2013.
Autoritatile din Malaezia verifica cu febrilitate si celelalte pasapoarte ale pasagerilor de la bordul aeronavei Boeing 777, pentru a descoperi daca au existat si alte pasapoarte false.
Confruntat cu zvonurile tot mai alarmiste referitoare la un posibil atac terorist, secretarul general al Interpol, Ronald Noble, a declarat ca este ingrijorator faptul ca pe un zbor international se pot imbarca pasageri cu pasapoarte false: "De ani de zile Interpolul se intreaba de ce autoritatile din diverse tari asteapta sa se intample o tragedie pentru a pune in practica masurile de securitate adecvate la frontiera sau la portile de imbarcare. De ce doar un numar restrans de tari din lume se asigura ca pasagerii imbarcati nu folosesc pasapoarte furate? Daca Malaysian Airlines si toate celelalte companii din lume ar verifica pasapoartele pasagerilor in bazele noastre de date, nu s-ar mai intreba nimeni astazi daca cele doua pasapoarte furate au fost utilizate de teroristi la bordul avionului disparut."
Baza de date a Interpol a fost creata dupa 11 septembrie 2001, pentru a evita situatii de genul celor cu care se confrunta astazi compania din Malaezia. Insa, aceasta baza de date contine 40 de milioane de pasapoarte, in comparatie cu cei un miliard de pasageri care au calatorit cu avionul in 2013.