Cand vor fi platite pensiile in ianuarie 2024. 5 milioane de batrani asteapta banii cu sufletul la gura
pensiipensionari
Iata-ne deja in prima luna din noul an, dupa ce am traversat probabil cele mai scumpe sarbatori de iarna din ultimele doua decenii. In aceste conditii, nu e de mirare ca pensionarii asteapta cu nerabdare sa vada postasul in pragul usii.
Ministerul Muncii tocmai a anuntat data la care intra pensiile pe card si cand vor fi aduse de postas la domiciliul beneficiarilor.
A mai ramas putin pana vor fi virate pensiile pe card
Conform oficialilor, se pare ca pensiile vor fi distribuite la domiciliu incepand cu 5 ianuarie, iar plata pe card se va face pe 11-12 ianuarie.
"Casa Nationala de Pensii informeaza ca in luna ianuarie 2024 plata pensiilor la Posta se face conform conventiei incheiate intre cele doua institutii. Fondurile necesare s-au transmis astazi catre Posta Romana.
Astfel, sumele virate vor ajunge in conturile Postei Romane SA pe data de 4 ianuarie 2024, iar distribuirea pensiilor pe teren, la domiciliul beneficiarilor, se va efectua incepand cu data de 5 ianuarie 2024.
Plata pe card a pensiilor se va face in perioada 11-12 ianuarie.
Facem precizarea ca deschiderea de credite de la Ministerul Finantelor pentru plata pensiilor in luna ianuarie 2024 s-a facut din 29.12.2023 cu utilizarea creditelor incepand cu data de 03.01.2024 si cu incadrarea in limitele lunii Ianuarie 2024, aprobate de Guvern", transmit autoritatile.
Anul acesta se maresc pensiile de doua ori
De la 1 ianuarie 2024,
pensiile din Romania se majoreaza cu 13,8%, urmand ca din septembrie sa fie recalculate dupa noua lege a pensiilor, despre care autoritatile ne spun ca va elimina inechitatile din sistem.
"Legea pensiilor publice este o lege care impacteaza asupra 5 milioane de pensionari care se afla in plata, cat si asupra celor care vor aplica pentru o pensie in sistemul public de pensii. Principalele modificarii ale acestei legi raportate la legislatia in vigoare se refera la principiul contributivitatii, stabilitatii, solidaritatii si egalitatii, sunt principiile care guverneaza aceasta lege.
Cea mai importanta modificare a noii legi a pensiilor se refera la modul de calcul care este fundamental diferit fata de actualul mod de calcul, respectiv formula de calcul se bazeaza pe numarul total de puncte care se inmulteste cu o valoare fixa numita VPR (valoarea punctului de referinta), iar acest VPR se calculeaza ca raport intre valoarea punctului de pensie raportat la 25, 25 fiind un stagiu mediu de cotizare, intre minimum de 15 ani si maximum de 35)”, explica presedintele Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, citat de
Agerpres.
Foto: manager.ro